Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Letartóztatták az ETA feltételezett politikai vezetőjét

2008.05.21. 08:34
Javier Lopez Pena és három társa kedd este, Franciaországban futott bele a rendőrök karjaiba. Ha minden igaz, ő vezeti lassan két éve a baszk szeparatista szervezetet, és így ő a felelős többek között a madridi repülőtéri merényletért is.

Őrizetbe vették az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett politikai vezetőjét kedden késő este Franciaországban. A 49 éves férfit és három másik ETA tagot Bordeaux városában tartóztatták le a francia és a spanyol hatóságok közös akciójában.

Az 1983 óta bujkáló Javier Lopez Pena a feltételezések szerint 2006-ban vette át az ETA politikai irányítását, és a spanyol rendőrség szerint nagy szerepe volt a tűzszünet felmondásában. A Thierry néven is ismert ETA vezetőt tartják a 2006 decemberi madridi repülőtéren történt robbantásos merénylet kitervelőjének, ami a baszk szervezet által bejelentett tűzszünet végét jelezte.

Az ETA több mint három évtizeden át folytatott véres harcot a Pireneusok két oldalán elterülő Baszkföld önállóságáért. A merényletekben és gyilkosságokban több mint 800 ember vesztette életét. A szervezet egy időre tűzszünetet hirdetett, amit azonban tavaly júniusban egyoldalúan felmondott.