Márk
13 °C
28 °C

Imával a láva ellen

2001.07.25. 12:24
Közel egy hete Európa legnagyobb aktív vulkánja, az Etna ismét lávát lövell. A kitörés veszélyezeteti a közeli Niolosi lakóit is. Szakértők vizsgálják a láva folyását, ami kezd alábbhagyni, a falusiak szerint az imáik hatására.

Európa legnagyobb aktív vulkánja, az Etna kitörését húsz nappal ezelőtt jelezték már: azóta 2500 kisebb földrengést jegyeztek fel a közelben a szeizmológusok. A vulkán egy hete kezdett el lávát okádni, egy közeli falu, Nicolosi lakóinak életét is veszélyeztetve.

Szent Antallal a láva ellen

A falu lakosai vasárnapi miséjükön kérték Istent arra, hogy állítsa meg a láva folyását, hogy falujuk megmeneküljön. Szerda reggelre a magma folyása lelassult, ám a szakértők szerint a veszély még nem múlt el teljesen. Egy helyi legenda szerint a falun az isteni beavatkozás 1886-ban már segített: akkor a lávát úgy állították meg, hogy Szent Antal szobrát állították az útjába.

A láva négy kilométerre van a falutól

A tudósok szkeptikusabbak: a láva folyását szerintük az lassította le, hogy a vulkán keleti részén hétfőtől egy újabb repedésen is folyik a láva, így nagyobb területet tud elönteni. A láva előrehaladását az is akadályozza, hogy 1050 méteres magasságban - négy kilométerre a falutól - a folyam laposabb területre ért, ahol kiszélesedett. A polgári védelem emberei azonban nem lélegeznek még fel: szerintük a teljes veszély még nem múlt el.

A Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy a szitáló hamu miatt bezárt Catania repülőteret két nap után, kedden újra megnyitották. 1992-ben fordult elő legutóbb, hogy a láva egy egész települést veszélyeztetett, akkor a 7000 fős Zafferana lakóinak kellett rettegniük tőle. Akkor az olasz és amerikai katonák látványos akcióval, irányított robbantásokkal térítették el a láva folyását.