Gerzson
-3 °C
2 °C

Már nem annyira optimisták a csatlakozók

2005.02.17. 16:02
Drasztikusan csökkent tavaly május óta az újonnan csatlakozott tagállamok polgárainak megítélése afelől, hogy életszínvonaluk javul az EU-tagsággal. Igaz, az áremelésektől tartók is kevesebben vannak.

Csökkent a 10 új EU-tag polgárainak bizakodása abban, hogy életszínvonaluk a csatlakozással javul. Csak minden nyolcadik bízik ebben, a belépés előtt minden harmadik bízott.

A GfK kutatóintézet 8300 fős közvélemény-kutatásából kiderül, hogy 38 százalék az EU-csatlakozástól éppen életszínvonal-csökkenést vár, pozitív hatásokkal csak öt éven belül számolnak.

A munkahely, vagy külföldi képzés reménye sok új uniós állampolgár számára még távolabbivá vált, mint egy éve volt. Akkor még a megkérdezettek 75 százaléka, jelenleg már csak 60 százalékuk kapcsolta össze az uniós belépéssel a jobb munkahely- vagy külföldi képzés lehetőségeit. A leginkább derűlátók e tekintetben a litvánok.

Ugyanakkor csökkent azok aránya is, akik a belépés kapcsán jelentős áremelésektől tartottak: 81 százalékról 73 százalékra. A korábbiakhoz hasonlóan kritikusak azonban a litvánok és lettek, akik még mindig 90 százalékban félnek a csatlakozás árnövelő hatásától.