Mátyás
-6 °C
1 °C

Medgyessy: félsiker a közös listás javaslat

2004.02.25. 13:54
A jövőben is egyeztetnek a pártok az uniós választásról, és körvonalazódik egy etikai kódex elfogadása is a választási hangnem kulturált hangvételének megtartásáért. Medgyessy félsikernek nevezte uniós listás javaslatát, és elmondta, a pártok kezdik érteni, mire gondolt. A pártok elutasították a Fidesz azon javaslatát, hogy az uniós választási listákon ne szerepeljenek olyanok, akik nem mennének Strasbourgba dolgozni.
Megállapodás körvonalazódik a parlamenti frakciók között arról, hogy a jövőben is egyeztetnek az európai parlamenti választásról - mondták el a szerdai négypárti megbeszélés résztvevői a sajtó képviselőinek Budapesten. A tanácskozáson részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök is.

Medgyessy: Félsiker a közös uniós listás ötletem

"A közös európai parlamenti listára tett javaslatom terén félsiker van: a pártok szükségét látják annak, hogy kulturált, normális kampány legyen az EP-választásokra, később Brüsszelben pedig együttműködés alakuljon ki a képviselők között az érdekérvényesítés terén" - közölte Medgyessy Péter, és hozzátette: lát előrehaladást az EP-választás ügyében, a pártok "a szándékokban, mögöttes célokban mintha már kezdenék érteni, miért vetettem fel javaslatomat a közös listáról".

Az egyeztetésen az Magyar Szocialista Pártot (MSZP) Kovács László, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget Surján László, a Szabad Demokraták Szövetségét (SZDSZ) Pető Iván, a Magyar Demokrata Fórumot (MDF) pedig Dávid Ibolya képviselte.

Etikai kódex a választásokon?

Szükség lehet egy etikai kódex létrehozására, amely biztosítaná az európai parlamenti választási kampány korrekt és kulturált hangvételét - értettek egyet a politikusok. Pető Iván ezzel kapcsolatban közölte, az SZDSZ már tavaly novemberben elküldte a pártokhoz a kódexszel összefüggő elképzeléseit, amiket most ismét eljuttat a pártokhoz.

Elutasították a Fideszt

Az egyeztetésen nem támogatták a Fidesz azon javaslatát - mondta el Surján László - hogy a választási listákon azokat tüntessék fel jelöltként, akik a későbbikekben a tényleges képviselői munkát végzik majd.

A Fidesz javaslata az MSZP és az MDF listájára vonatkozott, amiken Kovács László, Horn Gyula, illetve Dávid Ibolya neve is szerepel, holott beválasztásuk esetén nem vállalják el az EP-képviselői tisztséget, továbbra is a belpolitikában kívánnak tevékenykedni. Surján kijelentette: "Úgy gondoljuk, hogy a választók számára ez tisztább helyzetet jelentene."

Koordinálni fognak

A négy párt egyetértésre jutott abban is, fontos lesz a majdani magyar EP-képviselők közötti intézményes együttműködés. Múlt héten már kifejtette erről szóló álláspontját a szocialista párt, illetve Medgyessy Péter miniszterelnök is: egy olyan koordinációs munkacsoport felállítását szeretnék, ami összefoghatná a magyar parlamenti képviselők munkáját, és a közös érdekek egységes képviseletét erősíthetné. Kovács László múlt héten elmondta, a munkacsoport elnökségét havonta váltanák egymás között a pártok.