Alfréd
-2 °C
2 °C

Horvátország elbukta a csatlakozási tárgyalások megkezdését

2005.03.16. 11:54
Magyarország és szomszédai támogatták a horvátokat, a többség azonban úgy látta, Zágráb nem teljesítette azt a feltételt, hogy kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Ante Gotovinát, a háborús bűnökkel vádolt tábornokot. A horvát kormányfő viszont azt állítja, a tábornok nem tartózkodik Horvátországban.

Az Európai Unió elhalasztja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Horvátországgal, mert még mindig nem fogták el a nemzetközi körözés alatt álló Ante Gotovina horvát tábornokot, közölték szerdán az EU brüsszeli központjában Nagy-Britannia és Hollandia képviselői.

A tárgyalásokat az eredeti tervek szerint csütörtökön kellene megkezdeni, de Jack Straw brit külügyminiszter bejelentette: "megítélésünk szerint nem lehet holnap megkezdeni a folyamatot, mert mindeddig nem teljesült az a kulcsfontosságú feltétel, hogy a tárgyalások elindítása fejében Horvátország teljes mértékben működjön együtt a délszláv háborús bűnösök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszékkel".

Magyarország támogatta a horvátokat

Kedd előzetes szavazást tartottak a küldöttek a kérdésben, a szavazás eredménye megegyezett a nagykövetek múlt héten tartott tanácskozásának eredményével, tudta meg az Index a magyar külügyminisztérium szóvivői irodáján. A magyar állam Ausztriával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt továbbra is a csatlakozási tárgyalások az eredeti menetrend szerinti megkezdését támogatja.

A négy, várhatóan kisebbségben maradó ország ugyanis úgy látja, mind Horvátország, mind pedig az EU érdekei a mielőbbi csatlakozás mellett szólnak, és a várhatóan több évig tartó tárgyalások során várhatóan Zágráb kompromisszumkészsége a hágai törvényszékkel való együttműködés tekintetében is javul.

A nagy többség ellenezte

A névtelenül nyilatkozó diplomaták elmondták: a huszonötök nagykövetei utolsó ülést tartottak kedden Brüsszelben a szerdára tervezett külügyminiszteri találkozó előtt, és a 25 tagállam nagykövetei közül 21 úgy foglalt állást, hogy ne kezdődjenek meg a tervezett időben, március 17-én (csütörtökön) a horvát csatlakozási tárgyalások. A halasztás mellett kardoskodók szerint le kell szögezni Horvátország képviselője előtt, hogy Zágráb csak a Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködés esetén számíthat a tárgyalások megnyitására.

A nagyköveti állásfoglalás előzménye: Carla Del Ponte, a törvényszék főügyésze találkozott kedden Jean Asselbornnal, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminiszterével, és azt mondta neki, hogy Horvátország még nem működik együtt teljes mértékben a Nemzetközi Törvényszékkel, a zágrábi hatóságok nem mutatnak akaratot Ante Gotovina volt horvát tábornok őrizetbe vételére.

A horvát kormányfő nem tudja, hol van Gotovina

A Brüsszelben tartózkodó Ivo Sanader horvát kormányfő azt hangoztatta ezzel szemben, hogy kormánya a legteljesebb mértékben együttműködik a törvényszékkel, ezért az EU-nak a kitűzött időben, március 17-én meg kell kezdenie vele a csatlakozási tárgyalásokat.

A konkrét szemrehányást, Gotovina ügyét illetően leszögezte: "Információink szerint Gotovina nem tartózkodik Horvátországban. Ez az egyetlen és a teljes igazság". A hágai törvényszék horvátországi szerbek rovására elkövetett háborús bűnökkel vádolja Gotovina tábornokot, és felrója Zágrábnak, hogy nem juttatta még el a törvényszékre a vádlottat.