Benedek
-5 °C
5 °C

Blair adott zöld utat a román menedékkérőknek?

2004.04.04. 11:35
"Válságtanácskozásra" hívta belső kabinetjét a hét elejére a brit kormányfő a kelet-európaiak bevándorlása körül kirobbant belpolitikai botrány ügyében, jóllehet a vasárnapi brit sajtó szerint tavaly maga kötött "paktumot" a román miniszterelnökkel a szabályok lazításáról.
Tony Blair a keddre összehívott tanácskozáson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal közleménye szerint "helyzetfelmérést" tart David Blunkett belügyminiszterrel és a többi érintett kabinettaggal.

A kormányfő szóvivője cáfolta, hogy a bevándorlási rendszer válságban van, de elismerte, hogy csökkent a kormány bevándorlási politikájába vetett közbizalom, és azt helyre kell állítani.

A bizalom csökkenésének mértékét jelzi az a hétvégi felmérés, amely szerint a választók négyötöde elfogadhatatlanul lazának tartja a brit bevándorlási politikát, kétharmada pedig nem hiszi, hogy a kormány az ügyet ellenőrzése alá tudja vonni.

Kozmetikázták a statisztikákat

Épp a minap mondott le Beverley Hughes brit bevándorlásügyi államminiszter a kelet-európaiak letelepedési kérelmeinek elbírálásában feltárt súlyos szabálytalanságok miatt.

Hughest még saját tárcájának alkalmazottai is azzal vádolták, hogy a későbbi bevándorlási statisztikák kozmetikázása végett érdemi ellenőrzés nélkül, ezrével hagyatta jóvá az első és a későbbi EU-bővítési körökben csatlakozó országokból érkező munkavállalók letelepedési kérelmeit még az unió bővítése előtt.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint azonban ez nem Hughes egyéni kezdeményezése volt. A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap úgy tudja, hogy Blair már tavaly személyesen intézkedett a romániai bevándorlók kérelmeinek könnyített elbírálásáról, miután erről "paktumot" kötött Adrian Nastase román miniszterelnökkel.

Munkásnak vették fel a menedékkérőket

A patinás jobboldali lap egyenes utalást tesz arra, hogy az általa vélelmezett egyezséget a brit kormányfő a bevándorlási statisztikák kozmetikázására használta fel. Blair ugyanis tavaly februárban ígéretet tett arra, hogy fél év alatt felére csökkenti a Nagy-Britanniában menedékjogért folyamodók számát. A The Sunday Telegraph szerint Blair gyakorlatilag megnyitotta a brit határokat az egyébként vízumkötelezett románok előtt, azzal a feltétellel, hogy nem nyilvánítják magukat menedékkérőknek.

Kormánytisztviselők a lapnak ugyanakkor azt mondták: Blair és Nastase között valóban létrejött egyezség a bevándorlási előírások szigorának enyhítéséről, sőt a vízumkötelezettség idei eltörléséről is, ennek feltétele brit részről azonban nem a menedékkérők számának csökkentése, hanem a romániai szervezett bűnözés elleni fellépés volt.