Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Ősztől jöhetnek az ijesztő képek a cigisdobozokon

2004.04.08. 14:39
Magyarország számára nem lesz kötelező, de bevezetheti a Kanadában sikeres gyakorlatot, miszerint a cigarettásdobozokon a dohányzás okozta betegségeket ábrázoló képeket tüntetnek fel. Május elsejétől elméletileg már csak a 'gyászkeretes' szöveggel ellátott cigaretták kaphatók.
A tagállamok 2004. szeptemberétől határozhatnak arról, bevezetik-e a Kanadában már sikerrel alkalmazott, elrettentő képek használatát a cigarettásdobozokon - közölte az Indexszel az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Dohányzás vagy egészség munkacsoportjának vezetője.

A Kanadában használt képek
Klikk a képre!
Demjén Tibor elmondta, a tengerentúlon a dohányosok 3-5 százaléka tette le a cigarettát, miután bevezették az ínybetegséget, gégerákot, impotenciát, infarktust, szélhűdést és még számos, a dohányzással járó betegségre, veszélyre felhívó, naturalisztikus ábrákat a cigarettásdobozokon.

Az Európai Unió dohányzásellenes direktívája, aminek alapján Írországhoz hasonlóan Magyarország két-három év múlva betiltja a zárt közterületen való dohányzást, nem teszi kötelezővé a tagállamoknak a képek használatát. Demjén elmondta, használatuk bevezetéséről szóló jogszabály-módosítást bárki - civil szervezetek, képviselők - kezdeményezheti.

Május elsejétől elméletileg tilos lesz kiskereskedelmi forgalomban olyan cigarettásdobozt árusítani, amelyen nem a törvényben megszabott nagyméretű, fekete kerettel ellátott szövegek vannak a dohányzás kockázatairól.

Nem csökken a dohányosok száma

Ezeknek a szövegeknek egyébként nem az elrettentés, hanem a felvilágosítás a céljuk - tájékoztatott Demjén -, aki szerint a dohánygyáraknak erkölcsi kötelességük volna maguktól feltüntetni termékük fogyasztásával járó kockázatokat. A pipa- és cigarettadohányt nem érintik ezek a szigorítások.

Magyarországon jelenleg 3,6 millió dohányos van, akiknek száma nem csökken, vagyis újratermelődik a dohányosok száma, mégpedig a fiatalok köréből. A dohányzók hetven százaléka 16 éves kora előtt szokik rá a cigarettára. Az egészségügyi minisztérium legújabb kampányában (Ciki a cigi) elsősorban a fiatalokat célozza meg.

Négymilliméteres gyászkeretben a szövegek
A 2004 januárjától Magyarországon életbe lépő szigorítás szerint a cigarettásdobozok előlapján, a felület 30 százalékában 'A dohányzás súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét', illetve a 'A dohányzás halált okozhat' szöveget kell feltüntetni, a hátoldalon pedig 14 féle szöveg váltakozhat:

1. A dohányosok korábban halnak.
2. A dohányzás elzárja az artériákat, szívrohamot és agyvérzést okoz.
3. A dohányzás halálos tüdőrákot okoz.
4. A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét.
5. Védje a gyermekeket: ne tegye ki őket a dohányfüst belélegzése veszélyének.
6. Az orvosok és a gyógyszerészek segíthetnek a leszokásban.
7. A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.
8. A dohányzás abbahagyása csökkenti a halálos szív- és tüdőbetegségek kockázatát.
9. A dohányzás lassú és fájdalmas halálhoz vezet.
10. Kérjen segítséget a leszokáshoz (telefon/levélcím/Internet-cím) kérdezze meg háziorvosát/gyógyszerészét.
11. A dohányzás lassíthatja a vér áramlását, és impotenciát okozhat.
12. A dohányzás öregíti a bőrt.
13. A dohányzás károsítja a spermákat és gyengíti a megtermékenyítő képességet.
14. A füst benzolt, nitrozamint, formaldehidet és hidrogén-cianidot tartalmaz.

A dobozok oldalán fel kell tüntetni továbbá a nikotin, kátrány és a szénmonoxid mennyiségét. A szövegeket 2-4 milliméteres fekete kerettel kell ellátni.