Klaudia
-4 °C
2 °C

Hibáival együtt is EU-konform a magyar alkotmány

2004.04.15. 15:27
Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke úgylátja, hibái ellenére is alkalmas a magyar alaptörvény az uniós tagságra. Egy csütörtökön a témában megjelent könyv szerzője szerint az alapzötvény európai szintű, de bár egyes részleteiben mára már a jogállami fejlődés gátjává vált.
"Ezzel az alkotmánnyal beléphetünk Európába" - mondta Holló András, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke újságírói kérdésre válaszolva egy sajtóbeszélgetésen csütörtökön, Budapesten.

Arra a kérdésre, kell-e új alkotmány, Holló András elmondta, vannak anomáliák, de a hatalomgyakorlás alkotmányos eszközrendszere biztosított.

A tervezett új alkotmánybírósági törvényről szólva az elnök közölte: nem hivatalos információi szerint jelenleg nincs konszenzus a kormánypártok és az ellenzék között a kétharmados támogatást igénylő javaslatról, de a hírek szerint a parlament elé kerül.

"Szívesen látnánk, várnánk, de ha nem születik meg, a hatályos szabályok alapján is tud törvényesen működni az Alkotmánybíróság" - jegyezte meg Holló András, az AB elnöke.

Európai szintű magyar alkotmány

A magyar alkotmány minőségét tekintve európai szintű, bár egyes részleteiben mára már a jogállami fejlődés gátjává vált - jelentette ki Az alkotmány a gyakorlatban című könyv szerkesztője, a kiadvány csütörtöki bemutatóján Budapesten.

Petrik Ferenc ugyanakkor hozzátette, hogy az alkotmány egyes rendelkezéseit tekintve 1989-nél megrekedt. Hiányzik vagy nem megfelelő a végrehajtási jogszabály.

"Meggyőződésem, hogy ezzel az alkotmánnyal még hosszú éveken át együtt kell élnünk. Ma a legkevesebb az esély arra, hogy az új alkotmány megszülessen" - jegyezte meg Petrik Ferenc.

Az Európai egyik határozata szerint az emberi jogok bírásági védelmét a tagállamok közös alkotmányos tradíciói inspirálják. Ezt a magyar bíróságoknak is szem előtt kell tartaniuk, a közös európai tradícióra a magyar bíróságok előtt is lehet majd hivatkozni.