Bernadett
0 °C
4 °C

A cseh államfő megvétózta az európai elfogatóparancsot

2004.08.23. 17:20
Nem írta alá Vaclav Klaus azt a sokat vitatott törvényjavaslatot, ami alapján cseh állampolgárokat adhatna ki Prága az unió más tagállamának, ha európai elfogatóparancsot adnak ki ellenük. Ha a törvény újra Klaus elé kerül, kötelessége lesz aláírni, ám az ellenzék jelezte, ebben az esetben az alkotmánybírósághoz fordul.
Václav Klaus cseh államfő megvétózta hétfőn az európai elfogatóparancs csehországi bevezetését arra hivatkozva, hogy ez korlátozná az ország szuverenitását.

A parlament által már elfogadott törvényjavaslat szerint ha egy cseh állampolgár ellen európai elfogatóparancsot adnának ki, akkor az illetőt Prága kiadhatná az Európai Unió más tagállamának.

Klaus vétója után azonban a törvényjavaslatot a parlamentnek újra kell tárgyalnia. A jelenleg érvényben lévő cseh törvények szerint cseh állampolgár kiadása külföldre tilos.

"A javaslat elfogadása azt jelentené, hogy lemondunk a Cseh Köztársaság szuverenitásáról és azon képességéről, hogy ezen a téren önállóan járjon el" - magyarázta Klaus döntését az interneten található személyes honlapján.

A büntető törvénykönyvet módosították

Az európai elfogatóparancsról majdnem egy éven át éles vita folyt a cseh kormánykoalíció és az ellenzék között. A kormányzat ugyanis az európai elfogatóparancs miatt az alkotmányos törvényeket is módosítani szerette volna, amit az ellenzék, és tavasszal a képviselőház sem szavazott meg.

A koalíció végül a büntető törvénykönyv módosításával próbálta meg elfogadtatni az európai elfogatóparancsot, amit a képviselőház, majd a szenátus a nyáron meg is szavazott.

Az államfő vétója után a törvényjavaslat visszakerül a parlamentbe, ahol újra vitát kell nyitni róla, illetve újra meg kell szavazni. Ha a parlament ismételten elfogadja a visszaadott törvényjavaslatot, az államfőnek kötelessége azt aláírni.

A törvényjavaslat sorsa azonban még így sem biztos, mert az ellenzék már korábban jelezte, ha az államfő aláírja, akkor az alkotmánybírósághoz fordul, mert meggyőződése, hogy a cseh állampolgárok kiadása külföldre ellentétes az ország alkotmányával.

Magyarországon az európai elfogatóparancsot az EU-s jogharmonizáció keretében 2003. végén fogadta el az Országgyűlés.