Valér
-1 °C
0 °C

Portugália a legkisebb nettó befizető

2004.09.07. 18:19
Bár a legtöbb pénzt az EU költségvetéséből Spanyolország, Franciaország és Olaszország kapta, Portugáliának volt a legpozitívabb mérlege 2003-ban. "Az EU-tagság a lehető legjobb befektetés" - összegezte az eredményeket a brüsszeli költségvetési biztos.
Az Európai Unió költségvetéséből tavaly 78 milliárd euró jutott vissza a 15 tagországba különböző mezőgazdasági és strukturális támogatások, valamint egyéb kifizetések révén. Az összegeket tekintve a legnagyobb haszonélvező Spanyolország, Franciaország és Olaszország volt.

Ezeket az adatokat kedden hozta nyilvánosságra az Európai Unió. Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési biztosa brüsszeli sajtóértekezletén hangsúlyozta: a számok azt mutatják, hogy minden egyes tagállam haszonélvezője a különböző támogatási programoknak, de a legtöbb segítséget azok kapják, amelyek gazdasági szempontból a többieknél kedvezőtlenebb helyzetben vannak.

Hollandia a legnagyobb nettó befizető

Ezt azzal támasztotta alá, hogy bár abszolút értékben Spanyolország (16 milliárd euró), Franciaország (13 milliárd euró) és Olaszország (10,5 milliárd euró) kapta a legtöbb visszatérítést, de nemzeti jövedelmük nagyságához viszonyítva Portugália áll a kedvezményezetti lista élén (a kapott és a befizetett összegek különbsége megfelel bruttó nemzeti jövedelme, a GNI 2,66 százalékának, tehát ennyi a pozitív szaldója), s őt Görögország követi.

A legfőbb nettó befizetők listáján elől Hollandia áll, amely saját GNI-jének 0,43 százalékával fizetett többet az EU kasszájába, mint amennyit onnan visszakapott. A második-harmadik helyezett pedig Svédország és Németország, egyaránt GNI-jük 0,36 százalékával.

Schreyer azonban hangsúlyozta: még a nettó befizetők esetén is az EU-tagságból (például a nagyobb piacból, a közös pénzből) fakadó előnyök jóval nagyobbak, mint azok az összegek, amelyeket be kell adniuk a közös költségvetésbe. "Az EU-tagság a lehető legjobb befektetés" - hangsúlyozta a német biztos.

Hollandia a legnagyobb nettó befizető

A 2003-as évben egyébként az EU-költségvetésből 90,6 milliárd euró ment különböző kifizetésekre, ami a tagállamok egyesített bruttó nemzeti jövedelmének 0,96 százaléka. Ezen összegből 78 milliárd jutott a 15 akkori tagállamban élő kedvezményezetteknek, a maradék pedig az EU működési költségeit, valamint a szervezeten kívüli programokat (köztük az akkor még a belépésre váró közép-európai államoknak, így Magyarországnak szánt kifizetéseket) finanszírozta.

Érdekesség, hogy a 2003-as kiadások elég jelentős részét az Európai Unió nem a tagállamok befizetéseiből, hanem saját bevételeiből (külső vámokból, bírságokból, a 2002-es költségvetésnél megtakarított összegekből) fedezte, azaz az EU nagyon jól gazdálkodott: a 15 tagállamának 5 milliárd euróval többet (78 milliárdot) juttatott vissza összességében, mint amennyit azoktól nemzeti befizetésként kapott (73 milliárd euró).

Növelni kell a kifizetéseket az új tagok miatt

Az Európai Bizottság által a következő, 2007-2013 közötti költségvetési periódusra kidolgozott javaslat egyébként az EU-kifizetések jelentős emelkedésével számol. Eszerint ez a tétel a 2006-os 120,7 milliárd eurós szintről 2013-ra 158,5 milliárd euróra nőne.

A nagy befizetők jelentős része ezt ellenzi, s a kiadások szinten tartását (pontosabban a nagyjából 1 százalékos összesített GNI-arány megőrzését) akarja: Schreyer azonban most is figyelmeztetett, hogy a mostani szint nem lesz elegendő, hiszen az EU tagjainak száma időközben 15-ről 25-re nőtt, s a szervezet előtt álló feladatok is egyre sokasodnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!