Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Nemzetközi fórumokon a vajdasági atrocitásokról

2004.09.08. 18:20
Az EU külügyminisztereinek tanácsa elé kerül a vajdasági atrocitások ügye. A magyar diplomácia azt szeretné elérni, hogy az EU elvárja Belgrádtól a gyors, határozott ellenlépések megtételét. Az ügyben Szent-Iványi István tesz fel kérdést, amire várhatóan októberben válaszolnak majd az Európai Parlamentben. Kostunica szerint nem kell nemzetközi fórumokra vinni az ügyet, mert ez belügy.
Kovács László külügyminiszter az EU-hoz fordul annak érdekében, hogy tegyenek nyilatkozatot a vajdasági kisebbségek elleni megnyilvánulásokkal kapcsolatban. Kovács László a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, azt szeretné, ha az EU kimondaná, hogy aggodalommal figyelik a történteket, amelyek veszélyeztetik a demokráciát, a térség stabilitását és ellentétesek a jogállammal. Megjegyezte, azt szeretné, ha az unió gyors és komoly fellépésre késztetné a szerb kormányt.

Kostunica: nem kell internacionalizálni
Vojislav Kostunica szerdán egynapos látogatást tett a Vajdaságban azokon a településeken, ahol kisebbségek elleni incidensek történtek a közelmúltban. A szerb kormányfő szerdán Szabadkán arra figyelmeztetett, hogy a vajdasági magyar kisebbség elleni kilengések ügyének internacionalizálása az ország belügyeibe való beavatkozás jellegét viseli.
Kostunica leszögezte, hogy ami a vajdasági magyarok elleni kilengéseket illeti, nem jelenségről van szó, hanem egyedi esetekről. A miniszterelnök sérelmezte, hogy az incidensekről szólva sokan az atrocitás szót használják teljesen alaptalanul. Kostunica ígéretet tett arra, hogy egy-két héten belül két bizottság alakul, amelyek a vajdasági kisebbségek elleni konkrét támadásokkal és a nemzetek közötti feszültségekkel fognak foglalkozni.
Kovács megjegyezte, március óta folynak atrocitások a vajdasági kisebbségek ellen és ezt a magyar diplomácia aggodalommal figyeli. Kitért arra, hogy a probléma orvoslása érdekében többször egyeztetett a szerb kormány vezetőivel, akik bíztató ígéretet is tettek a kisebbségellenes megnyilvánulások elleni fellépésre. "Ezek többsége azonban nem teljesült" - fogalmazott a külügyi tárca vezetője.

Beszámolt arról, hogy elkezdtek köröztetni az EU-külügyminiszterek között egy szövegjavaslatot amely a fent említett aggodalmat és a fellépés sürgetését tartalmazza. A szöveg kifejezi az EU elvárását, hogy a belgrádi hatóságok komolyan, gyorsan és határozottan fognak cselekedni a támadások megszűnése érdekében, mondta Kovács.

Szent-Iványi szóbeli kérdést tesz fel az EP-ben

Szerdán hasonló témában ugyancsak a külügyminiszteri tanácshoz nyújtott be szóbeli kérdést Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő.

Az SZDSZ-es politikus a Vajdaságban történt kisebbségellenes atrocitások kapcsán azt a kérdést veti fel, hogy tudomása van-e a tanácsnak a történtekről, terveznek-e lépéseket a szerbiai-montenegrói kormányszervek felé, hogy állítsák helyre a közrendet, és biztosítsák az alapvető emberi és kisebbségi jogokat.

A kérdés az Európai Parlament (EP) októberi plenáris ülésen hangzik majd el, s várhatóan a miniszteri tanács, a soros holland elnökség, illetve Javier Solana külügyi főmegbízott vagy képviselője válaszol rá.

Ugyanezt a témát támogatásáról biztosította a hét elején - Gál Kinga (Fidesz-MPSZ), illetve Tabajdi Csaba (MSZP) előterjesztésére - a parlament néppárti, illetve szocialista frakciója is, így szinte bizonyosra vehető, hogy a keddi strasbourgi ülésnap napirendjén szerepel majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!