Ágnes
-5 °C
2 °C

Líbiába költözhetnek az EU menekülttáborai

2004.09.28. 12:16
Hollandiában üléseznek az EU-tagországok belügyminiszterei megvitatni annak lehetőségét, hogy az unióban található menekülttáborokat Észak-Afrikába telepítsék át. Konkrét elképzelésekről még nem volt szó, jelenleg Líbia tűnik a legvalószínűbb helyszínnek, ez az ország jelezte ugyanis, hogy aláírná az emberi jogokat védelmező genfi egyezményt.
Uniós belügyminiszterek tanácskozása kezdődik a héten Hollandiában, ahol újra megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az EU-ba felállított menekülttáborokat Észak-Afrikába telepítenék.

Az ötletet várhatóan a német belügyminiszter, Otto Schily veti fel Hágában szerdán egy informális találkozón, értesült az EUobserver.

A német elképzelés szerint az úgynevezett 'tranzittáborokat' Líbiában állítanák fel, erre az észak-afrikai ország utóbbi időben békülékeny és az EU-val egyre inkább együttműködő politikája adhat alapot.

Egy hasonló elképzelést tavaly már fölvetett Nagy-Britannia, ám a tagállamok nem támogatták túlzottan, ezért feltehetően a német felvetést sem fogadja egyetértés. Az emberi jogi szervezetek, köztük az Amnesty International kijelentette, minden részletről tudni szeretnének.

Líbia újabban jól viselkedik

Líbia neve épp az emberi jogok védelmének kapcsán merülhetett fel, ugyanis Tripoli a napokban közölte, hogy akár a genfi egyezményt is kész aláírni. Az Európai Bizottság üdvözölte a bejelentést, amely lehetővé teheti, hogy az ENSZ menekülttáborokat nyisson az országban.

Líbiai ígéretekből tehát nincs hiány, a gyakorlat azonban másként fest, hiszen épp egy hónapja fordítottak vissza erőszakkal a háborús Eritreából érkező menekülteket. Az ENSZ menekültügyi biztosa erre reagálva aggodalmának adott hangot, hogy Líbia ezek után egyáltalán alkalmas-e arra, hogy nemzetközi védelmet nyújtson a menekülteknek.

Tony Bunyan, a Statewatch civil szervezet illetékese az EUobservernek úgy nyilatkozott, ironikusan fest, hogy az EU az 1951-es egyezményt kéri számon Líbiától, miközben azon dolgozik, hogyan szabadulhatna meg ily módon menekültjeitől.

Mi számít veszélyes országnak az EU számára?

A tagországok között továbbra sincs konszenzus, hogy mely országok kerüljenek a bevándorlás szempontjából biztonságosnak minősített országok listájára, írja az euro.hu. A tét nem kicsi, a listán szereplő országból érkező menekült nem kaphat politikai menedékjogot az EU területén.

Az aktuális, nem végleges listán Benin, Botswana, Chile, Costa Rica, Ghána, Mali, Mauritius, Szenegál, Uruguay és a Zöld-foki szigetek szerepel. Ezt az összetételt vitatja az Európai Bizottság és maguk a tagországok is.

A Statewatch dokumentumai alapján az Európai Bizottság ellenzi valamennyi afrikai ország szerepeltetését a bevándorlás szempontjából biztonságosnak minősített államok listáján. A tagországok sem értenek egyet a minősítéssel: a finn és a máltai kormány nyíltan ellenzi, hogy biztonságos országnak minősítsék például Szenegált, ahol az ország déli részén háború folyik, az újságírókat rendszeresen megfenyegetik és még mindig szokás a térségben a nők nemi szervének megcsonkítása.

A listát az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, s a tagállamok részéről egyöntetű állásfoglalásra van szükség. A szavazást decemberre tervezik, írja az euro.hu.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!