Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Líbiába szállítják az olaszok a menekülteket

2004.10.04. 17:10
Bár az EU külügyminiszterei elutasították, hogy Észak-Afrikába helyezzék az európai menekülttáborokat, az olasz kormány vészhelyzetre hivatkozva repülőgépekkel kezdte Líbiába szállítani a tengeren érkező menekülteket.
Negyvenhét menekült eltűnt, tizneheten meghaltak Tunézia partjainál, amikor Olaszországba tartó hajójuk elsüllyedt. Az egyébként manapság szokványos eset pár órával azután következett be, hogy az olasz kormány menekültpolitikájában éles fordulatot következett be, és repülőgépekkel kezdte Líbiába szállítani az illegálisan az országban tartózkodó menekülteket, írja a BBC.

Nem lesz lehetőségük menekültstátuszt igényelni

Szombaton három repülőgép indult nyolcszáz emberrel a fedélzetén Líbiába.

Az olasz kormány döntését megelőzően az EU külügyminiszterei arról tárgyaltak, van-e arra lehetőség, hogy valamely Észak-Afrikai országban, például Líbiában tartanák fent az európai menekülttáborokat. A felvetést végül elutasították a dél-európai külügyminiszterek, köztük az olasz is.

Az olasz kormány lépését sem követte osztatlan lelkesedés. A legtöbben azt kifogásolták, hogy Líbiából a menekültek egyáltalán nem tudnak az olasz menekültügyhöz fordulni, tehát semmilyen esélyük sincs a menekültstátusz elnyeréséhez.

"Arra sem adnak ezeknek az embereknek lehetőséget, hogy menekültstátust igényeljenek, ami teljesen ellentétes minden nemzetközi normával és szabályozással" - jelentette ki az olasz menekültügyi tanács igazgatója.

Zsúfolásig megtelt menekülttáborok

Az Észak-Afrikából és Közel-Keletről érkezők legtöbbször egy kis szigeten, Lampedusán állnak meg. A már Olaszországhoz tartózó földdarabról az eddigi gyakorlat szerint a félszigetre szállították a menekülteket. Lampedusán ugyan van egy önkéntesek által fenntartott, 200 főt ellátni képes menekülttábort, de már most 1200-an tartózkodnak ott. Az elmúlt napokban is több százan érkeztek.

Az olasz belügyminisztérium vészhelyzetre hivatkozott, amikor bejelentette a döntést, és azt ígérte, továbbra is együttműködnek Líbiával egy, a két ország közötti légihíd felállításában.

Az észak-afrikai ország még nem írta alá a genfi egyezményt, amely kötelezővé teszi az államok számára az alapvető emberi jogok betartását. Líbia pedig közismerten nem bánik kesztyűs kézzel menekültjeivel, akikből bőven kijut neki, főleg a háború sújtotta orsszágokból, például Szomáliából érkeznek sokan.