Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zöld jelzés Bulgária és Románia 2007-es csatlakozásának

2004.10.06. 16:32
Ha minden jól megy, 2007 elején csatlakozhat az EU-hoz Románia és Bulgária az Európai Bizottság szerdán kiadott jelentése szerint. Bulgáriával gyakorlatilag már lezárultak a tárgyalások, Romániának még néhány fejezet hátra van. Mindkét országnak a gyenge bírósági és közigazgatási rendszert kell megerősítenie a bővítési biztos szerint.
Az Európai Bizottság szerdán támogatásáról biztosította Románia és Bulgária tervezett uniós csatlakozását, azzal a feltétellel, hogy a reformok mindkét országban megfelelő ütemben haladnak tovább.

Brüsszeli ülésén a bizottság elfogadta az erre vonatkozó jelentést, megnyitva az utat a két ország csatlakozásához 2007 legelején. Az úgynevezett stratégiai dokumentumot még az EU állam- és kormányfőinek is jóvá kell hagyniuk decemberi csúcstalálkozójukon.

Biztonsági záradék

A brüsszeli jelentés egyebek között kimondja: a bizottság ez év végégi be akarja fejezni a csatlakozási tárgyalásokat Romániával és Bulgáriával - a tárgyalások Bulgáriával már gyakorlatilag befejeződtek -, így 2007-ben csatlakozhatnak az EU-hoz, ha végrehajtják az előirányzott reformokat.

A jelentés ugyanakkor tartalmaz egy biztonsági záradékot, amely szerint a két ország csatlakozása egy évvel későbbre halasztható, ha megtorpanna a gazdasági és a közigazgatási reformok végrehajtása.

Biztonsági záradék

A legfontosabb lépések, amelyeket a bővítési bizottság sürget, a gyenge bírósági és közigazgatási rendszer megerősítése, az integráció jegyében született jogszabályok átültetése a gyakorlatba és a korrupció elleni harc fokozása.

A bizottság emellett kiemelte az etnikai kisebbségek jogainak garantálását, a szexturizmus és nőkereskedelem elleni harc fontosságát, a sajtó szabadságának garantálását, az élelmiszerek biztonságának és a higiéniai előírásoknak a betartását, továbbá a környezetszennyezések elleni fellépést.

Románia gazdasága meg fogja állni a helyét

A dokumentum rámutat, hogy Románia továbbra is a leánykereskedelem jelentős kiinduló, tranzit- és célországa. A leánykereskedők főleg nyugati országokban szexuális kizsákmányolásnak teszik ki a fiatal asszonyokat és lányokat, véli a jelentés, amely súlyos problémaként említi a korrupciót is

A dokumentum viszont elismeri, hogy Románia a csatlakozás idejére minden bizonnyal képes lesz megállni a helyét az unió belső piacára jellemző versenyhelyzetben.

A bizottsági jelentés egyértelművé teszi, hogy Bulgária már előrébb tart a reformokkal, mint Románia, ám Brüsszel azt szeretné, ha a két ország jövőre együtt írná alá a csatlakozási szerződést, és egyszerre csatlakozna.

Együtt jó a csatlakozás

A csoportos felvétel kilátásba helyezésével egyúttal a bizottság valószínűsíthetően lehetőséget kíván adni Horvátországnak is arra, hogy felkészülését felgyorsítva megpróbálja utolérni a következő belépési körbe kerülőket.

Horvátországnak júniusban tagjelölt státust adtak, és a bizottság szerdán azt javasolta, hogy Horvátországgal jövőre kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások.