Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Jóváhagyták a boszniai misszió tervét

2004.10.11. 14:46
Az Althea nevű békefenntartó hadműveletben hétezer katona vesz részt, a missziót a NATO-tól vállalta át az EU, amivel egyebek közt azt akarja bizonyítani, hogy képes egy önálló katonai akció végrehajtására. Az uniós külügyminiszterek találkozóján szó lesz a vajdasági helyzetről, de nem kap jelentős teret az eszmecserében.
Jóváhagyták hétfőn az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei azt a műveleti tervet, aminek alapján az EU december legelején átveszi a boszniai békefenntartás műveletét a NATO-tól.

Az unió célja a stabil helyzetű, békés, szomszédjaival is jó kapcsolatban élő és visszafordíthatatlanul az EU-tagság érdekében dolgozó Bosznia-Hercegovina megteremtése, és e széles körű stratégiába tartozik az Althea névre keresztelt katonai művelet is, derült ki a megbeszélésen.

Az Altheát az EU mintegy 7000 fővel hajtja végre, ez az unió történetének legnagyobb katonai szerepvállalása. Megszervezéséről, a békefenntartó feladatok átadásáról már az év eleje óta folytak a tárgyalások a NATO-val. Az európaiak egyebek közt azt akarják bizonyítani a boszniai békefenntartás átvételével, hogy képesek egy önálló katonai akció végrehajtására.

A Nyugat-Balkán helyzete külön téma lesz

Jóváhagyták továbbá azt a javaslatot, aminek alapján egy évvel meghosszabbítják az EU macedóniai rendőrségi misszióját. A december közepén lejáró küldetés kiterjesztését a macedóniai vezetés kérte.

Az uniós szakértők ellenőrzik, valamint tanácsadással és más módon segítik a macedón rendőrséget a közrend megőrzésében, a szervezett bűnözés elleni harcban és a hatékony határőrség megteremtésében.

A luxembourgi EU-tanácskozás napirendjén külön szerepel a Nyugat-Balkán térségének helyzete. A miniszterek egyebek között várhatóan azokat az első jelentéseket tekintik át, amelyeket a belgrádi EU-nagykövetségek beszámolói alapján készítettek a vajdasági helyzetről.

A Vajdaságról nem esik majd sok szó

Mint azonban kiszivárgott, egyelőre inkább előzetes, a helyzetet általában körülíró beszámolókról van szó, nem pedig állásfoglalás jellegű közlésekről. Luxembourgban uniós forrásból hétfő délelőtt azt jelezték, nem valószínű, hogy a vajdasági kérdés jelentős teret kap az eszmecserében, illetve a találkozóról készülő írásos dokumentumban, a tanácsülés következtetéseiben.