Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A franciáknak nem jött be a cigaretta drágítása

2003.10.15. 12:16
Franciaországban egy év alatt hetven százalékkal emelik a cigaretta árát, hogy egy ötéves terv részeként leszoktassák a franciákat a dohányzásról. a járulékokból származó többletpénzeket az egészségügyre költenék. A projekt egyelőre, úgy tűnik, visszafelé sül el: a várt bevételnek töredéke folyt csak be, viszont fellendült a csempészet és a dohányturizmus.
A francia kormányzat ambiciózus célt tűzött maga elé: öt év alatt, több lépcsőben végrehajtott drasztikus áremelésekkel harminc százalékkal akarja visszaszorítani a dohányzók számát.

Elmaradt bevételek

Idén januárban 15-25 százalékkal emelkedtek a cigarettaárak, 2004 januárjáig még 40 százalékos áremelkedés lesz. A többletbevételeket a tervek szerint az egészségbiztosító pénztár feltöltésére fordítanák. A statisztikák szerint egy év alatt nyolc százalékkal mérséklődött cigaretták forgalma, az áremelésekből várt egymilliárd eurós többletbevételből viszont eddig csak 200 millió euró folyt be az államkincstárba.

Franciaország keleti és déli határvidékeinek dohányárudáiban helyenként 60 százalékkal esett vissza a forgalom, közben a határ túloldalán élénk keresletnövekedést regisztráltak - a dohányos tehát nem hagyott fel a szenvedélyével, csak külföldre jár cigarettáért. A francia vámhatóságok ugyanakkor idén 49 százalékkal több csempészcigarettát foglaltak le, mint egy évvel ezelőtt.

A legtöbbet a csempészek nyertek

Az egységes uniós piac 1993-as megteremtése ajándék volt a nemzetközi csempészhálózatoknak: megszűntek a határok, fennmaradtak viszont a kereskedelmet éltető árkülönbségek. Az Európai Unió nem harmonizálta a dohányárakat. Az egyetlen rendezőelv, hogy a jövedéki adó 75 százaléka a tagállamot, 25 százaléka az unió költségvetését illeti, minden ország olyan árat szab, amilyet akar.

A skála széles: a lista élén Nagy-Britannia áll, ahol átlagosan 7,05 eurót (kb. 1800 forint) kell fizetni egy doboz márkás cigarettáért. A legújabb emeléssel Franciaország a második helyre sorakozik fel: egy doboz Marlboro ára 4,6 euró (kb. 1200 forint). Németországban 3,20 (820 forint), legolcsóbban Portugáliában, 2,25 euróért (576 forint) kapható egy csomag jó minőségű cigaretta.

Milliárdos veszteség

A francia államkincstár csak az állampolgárok által legálisan behozható, fejenként négy karton cigarettán milliókat veszít. Mindez nem mérhető ahhoz a veszteséghez, amit a nemzetközi csempészmaffiák tevékenysége okoz, és természetesen nem egyedül Franciaországnak.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 2002-ben 929 milliárd cigarettát exportáltak a világon, de csak 624 milliárd jelentkezett importáruként: azaz közel harmada, 305 milliárd eltűnt a legális forgalomból.

Az Európai Unió közösségi büdzséjét a jól szervezett cigarettacsempész hálózatok tevékenysége a legóvatosabb számítások szerint is évi tízmilliárd euróval rövidíti meg.