Bernadett
0 °C
4 °C

Az EU hanyatlásáról vizionál a leköszönő biztos

2004.10.18. 12:41
Európa nem lesz szövetségi állam, az Európai Bizottság (EB) pedig nem az EU kormánya. A leköszönő belső piaci biztos szerint ezeket az igazságokat az EB új elnökének, Barrosónak kell kimondania, mint ahogy azt sem lehet elhallgatni, hogy a folyamatosan új tagokat befogadó EU 2010-re valószínűleg nem válik a világ legversenyképesebb gazdaságává, sőt hanyatlani kezd. Frits Bolkestein a Financial Timesnak adott interjút.
Az Európai Unió már elérte az integráció lehetséges legmagasabb fokát, és további országok - például Törökország - felvétele "vagy káoszt okozna, vagy bürokratikus szörnyszülötté változtatná Brüsszelt" - mondta a Financial Timesnak az EU leköszönő belső piaci biztosa, aki nyíltan bírálta a két legnagyobb tagországot, valamint a jelenlegi bizottság elnökét, Prodit.

Frits Bolkestein a brit üzleti napilap hétfői számában megjelent interjúban úgy vélte, az unió 40 tagállammal már nem lenne működőképes.

A tisztviselő szerint Törökország beengedésével nemigen lehetne érvet találni Ukrajna felvételének elutasítására, a húszéves folyamat végén már Oroszország maradna az EU határain kívül. Bolkestein szerint ez pedig az EU fokozatos hanyatlásához vezet.

A lisszaboni mozdony

A leköszönő bizottsági biztos kijelentette: már "nem tűnik elérhetőnek" az a cél, hogy 2010-re az EU legyen a világ legversenyképesebb gazdasága. A 2000 márciusában, Lisszabonban meghirdetett programot ugyanis sok kiegészítő célkitűzéssel terhelték túl - ilyen például a társadalmi kohézió vagy a fenntartható fejlődés programja -, ezért karcsúsítani kell. "A lisszaboni mozdonyra túl sok vagont kapcsoltak, és ezekre boldog-boldogtalan felszállt" - fogalmazott a holland EU-biztos.

A tisztségviselő Németország és Franciaország "régi vágású iparpolitikai gondolkodásmódját" hibáztatta az unión belüli magas munkanélküliségért, és "az államilag támogatott állami ipari bajnokok" fenntartásának gyakorlatáért Nicolas Sarkozy francia pénzügyminisztert tette felelőssé.

'Soha nem lesz szövetségi állam az EU'

Frits Bolkestein az interjúban felszólította a novemberben hivatalba lépő új bizottság elnökét, José Manuel Barrosót, hogy "néhány alapvető igazságot mondjon ki nyilvánosan". Ezek egyike lenne az, hogy az EU soha nem alakul át szövetségi állammá - mondta, hozzátéve: ez hivatalosan még soha nem hangzott el, és "ideje, hogy valaki kimondja".

A tisztségviselő szerint a szövetségi Európa ideája "rossz gondolatokat szül". Ezek egyike, hogy a bizottság Európa kormánya, jóllehet nem az, bár "Romano Prodi (hamarosan leköszönő bizottsági elnök) sajnálatos módon erről beszélt mandátuma elején" - mondta Bolkestein a Financial Timesnak.