Gusztáv
-4 °C
1 °C

2005 tavaszán írhatnak alá a bolgárok és a románok

2004.12.13. 22:04
Várhatóan Horvátország ekkor kezdheti meg a csatalkozási tárgyalásokat, ám az időpont kijelölésében beleszólhat, hogy az ország együtt tud-e működni a hágai törvényszékkel, döntöttek a Brüsszelben az EU külügyminiszterei, akik Törökország EU-s jövőjéről döntő hét végi EU-csúcsot készítették elő.

Egyetértés alakult ki hétfőn az EU-tagállamok brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésén arról, hogy 2005 tavaszán, legkésőbb május elején kerüljön sor a román és a bolgár csatlakozási szerződés aláírására, s hogy április tájékán kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal - ez utóbbi esetben azt feltételezve, hogy az ország teljes mértékben együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Bernard Bot, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Hollandia külügyminisztere közölte ezt hétfőn brüsszeli sajtóértekezletén, összefoglalva az EU-külügyminiszterek aznapi tanácskozását. A miniszterek a hét végi EU- csúcsértekezletet készítették elő megbeszélésükkel.

A zöld jelzés nem kérdéses

A csúcs legfontosabb kérdése Törökország lesz. Bot szerint néhány fontos kérdésben (megkezdik-e a csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel, mikor, mik lesznek a feltételek és mi lesz a menetrend) csak a csúcs hozhat majd döntést. Ám érzékeltette, az első kérdésben, vagyis abban, hogy Ankara megkapja-e a zöld jelzést, aligha kétséges a válasz.

Bot elmondta, a holland kormányzat jelenleg is folyamatosan konzultál, hogy a török csatlakozási tárgyalások ügyében minden EU-tagállam számára megfelelő közös tervezetet tudjon kidolgozni a hét végi csúcsra. Ezt követően a törökök térfelén pattog a labda, hiszen nekik kell eldönteniük, hogy az EU álláspontja ismeretében készek-e megkezdeni a tárgyalásokat.

Michel Barnier francia külügyminiszter felvetéséről (arról, hogy Törökország ismerje el az első világháborús örmény népirtást), Bot úgy vélekedett: erről a kérdésről nyilván lesz még szó a későbbiekben, de ez nem feltétele a csatlakozási tárgyalások megkezdésének, nem része az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak.

Románia kockáztathat, ha akar

Egy kérdés kapcsán Bot kijelentette, ha az új román vezetőség valóban újra meg akar nyitni egy vagy több tárgyalási fejezetet, az az ő dolga, de ez nagyon kockázatos lenne a részéről. Ha mégis így történne, akkor Bukarestnek legkésőbb április végéig újra le kellene zárnia ezeket a fejezeteket, figyelembe véve, hogy az EU részéről legkésőbb május elején akarják aláírni a bolgár és a román csatlakozási szerződéseket, figyelmeztetett.

Megvárják az ukrán elnökválasztás végét

Az ukrajnai helyzetről szólva Benita Ferrero-Waldner, az EU-bizottság külügyi biztosa leszögezte a sajtóértekezleten, ha bebizonyosodik, hogy Viktor Juscsenkót, az ellenzék elnökjelöltjét valóban meg akarták mérgezni, akkor a bűnöst (bűnösöket) bíróság elé kell állítani.

Ferrero-Waldner elmondta, hogy a tagállamok külügyminiszterei jóváhagyták mostani tanácskozásukon az EU szomszédságpolitikájának erősítését célzó akcióterveket. A múlt héten több országgal - így Ukrajnával - is megállapodtak ilyen akciótervekben, de az ukrán terv megvalósítása csak a megismételt elnökválasztási forduló, azaz december 26. után kezdődik meg.