Klaudia
-4 °C
2 °C

Bolognából nem mennek levelek az EU-ba

2003.12.31. 16:30
A bolognai ügyészség szerdán elrendelte valamennyi, európai uniós intézményeknek szánt csomag kézbesítésének leállítását, miután az elmúlt napokban a városból négy levélbombát is küldtek.
A múlt szombaton Romani Prodi bolognai otthonába kapott egy levélbombát, ami a kezében robbant, de az EU-bizottság elnöke nem sérült meg.

Hétfőn hasonló küldeményt kapott Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jürgen Storbeck, az Europol igazgatója, valamint a hágai igazságszolgáltatás-együttműködési szervezet, az Eurojust.

Valamennyi levélbombát Bolognából adták fel, és a Prodinak, illetve a Storbecknek címzett küldeményben azonos robbanóanyag volt.

A bolognai ügyészség szerint a dekrétum lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy átvilágítsa a csomagokat és biztosítsa a normális kézbesítést, ha nem tartalmaznak veszélyes anyagot.

Közben az európai rendőri szervek folytatták a nyomozás egy olasz anarchista csoport ellen, amelyet a levélbombák elküldésével gyanúsítanak. A magát "Nem hivatalos Anarchista Szövetségnek" nevező szervezet még a Prodi elleni merényletkísérlet előtt azzal fenyegetőzött, hogy hadjáratot indít az "új európai rend" ellen.