Géza
-11 °C
-4 °C

Az EU-tagság első hónapja

2004.06.01. 06:47
Magyarország EU tagságának első egy hónapjáról közöl összeállítást keddi számában a Népszabadság. A cikkből kiderül többek között, hogy a külföldi munkavállalás lehetősége egyelőre keveseket mozgatott meg, pedig a régi EU-tagállamok 22 ezer üres álláshelyet kínálnak - főleg kamionosoknak, szakácsoknak, henteseknek és egészségügyiseknek.
Látványos változásokat eddig nem hozott Magyarország számára az EU-tagság, így például az árak sem szöktek a csillagos égig, amint attól sokan tartottak.

További jó hír - írja a Népszabadság, hogy az uniós országok felé a határátkelés egyszerűbbé és gyorsabbá vált, néhány kivétgeltől eltekintve megszűnt a várakozási idő. A külső - déli és keleti - határokon viszont már készülnek a schengeni rendszerre, így ott szigorúbb és emiatt lassabb lett az ellenőrzés.

Többen már nyertek

A külföldi munkavállalás lehetősége egyelőre keveseket mozgatott meg. A szakértők szerint a magyarokat főként azok a hírek riasztották el, miszerint az EU-tagállamok bezárták kapuikat a kelet-európai munkavállalók előtt - pedig próbálkozni azért érdemes, és betöltendő állás is akad szép számmal.

Szerencsére aktívabbnak bizonyult az ország az uniós támogatások megpályázásában: több mint 3700 pályázat már be is érkezett, és van, amelyik hamarosan a szerződéskötés szakaszába kerül.

Fontos változás, hogy az EU döntéshozó szerveiben immár Magyarország képviselői is szavazhatnak, így az összeurópai alkudozásba május elsejétől őket is bevonják.