Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

EU-konform a kíméletes libatollfosztás

2009.03.23. 23:45 Módosítva: 2009-03-23 23:47:22
A libák tollának kíméletes tépése összeegyeztethető az európai uniós jogszabályokkal - állapította meg az Európai Bizottság felelőse az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján.

A miniszterek svéd kérésre foglalkoztak a témával, miután az északi országban a közelmúltban bemutattak egy rejtett kamerás felvételt, amelyet a svéd TV4 televízió készített Magyarországon, egy állítólagos libatolltépő telepen. A felvételen az állatok a tolltépés során egyértelműen sérülést szenvednek. A vitában a magyar delegáció is felszólalt, és azt hangsúlyozta, hogy a hazai kormányzat számára is elítélendő a filmen szereplő tolltépési eljárás, amely nem a magyar jogszabályoknak megfelelően történt.

A jogszabályok és az állategészségügyi hatóságok Magyarországon is biztosítják, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő, ha pedig mégis előfordulnak, a felelősöket szigorúan megbüntetik - érvelt a magyar küldöttség. Visszautasította egyúttal a filmnek azt az olvasatát, hogy az országban ez lenne az általános eljárás, és leszögezte, Magyarországon a tépés az állatjóléti előírások betartásával történik. Azokat a tollakat távolítják el, amelyek maguktól is kihullanának az állatból.

A brüsszeli találkozó számos más témája közül a magyar delegáció kezdeményezte annak a jogszabálynak a módosítását, amelynek értelmében ez év utolsó napjától kötelező a kecskék és juhok elektronikus azonosítása. A magyar álláspont szerint a kötelező jelleg helyett az áttérést választhatóvá kellene tenni, mert sok esetben az ilyen típusú azonosítás bevezetésének mellőzése enyhítené a gazdálkodók adminisztratív terheit. Számos meghatározó EU-tagország támogatta a javaslatot, de a brüsszeli bizottság azt jelezte, hogy nem kíván változtatni jogszabályon, ugyanakkor szívesen folytat egyeztetést annak rugalmas gyakorlati alkalmazásáról.

Szintén magyar felvetés volt, hogy a területalapú mezőgazdasági támogatási rendszer (SAPS), amelyet még több tagországban alkalmaznak, nem teszi lehetővé a cukortermelőknek súlyos termeléscsökkenés esetén járó uniós támogatás különválasztását a többi termelőétől, így az uniós összeg például hazánkban is az összes gazda között oszlik el. Brüsszel szerint azonban nincs lehetőség a jogszabály módosítására, annál is inkább, mert azt az uniós agrárreformok tavalyi felülvizsgálata során már elutasították.

Egy korábbi magyar felvetésre reagálva ezúttal a lengyel kormány kifogásolta azt a következetlen uniós eljárást, hogy miközben az önkormányzatokat terhelő áfát a városok a strukturális alapokból származó források terhére elszámolhatják, visszaigényelhetik, a falvak nem. Az Európai Bizottság válaszában egyebek között azzal érvelt, hogy az áfa-visszaigénylés engedélyezése csökkentené a vidékfejlesztésre jutó keretet.

A találkozón megerősítette a magyar delegáció azt az álláspontját is, hogy az EU-ban továbbra is legyen tagállami hatáskör a génkezelt növényfélék köztermesztésbe engedése. Magyarország akkor tud megmaradni jelenlegi pozíciójában a növénytermesztésben, ha termőterülete továbbra is mentes lesz a génmódosított fajtáktól.