Katasztrófák sora fenyegeti Európát

2009.04.02. 13:05
Európának fel kell készülnie arra, hogy a klímaváltozás következtében rendszeresekké válnak az árvizek és a szárazságok, akkor is, ha küzdünk a felmelegedés ellen. Ezt az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa, Sztavrosz Dimasz jelentette ki.

"A klímaváltozást akkor sem lehetne hirtelen leállítani, ha az üvegházhatású gázok kibocsátását nullára csökkentenénk" - hívta fel szerdán a figyelmet Sztavrosz Dimasz az EU legfrissebb jelentését ismertetve. "Ezért sürgősen fel kell készíteni népeinket a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeinek elviselésére" - tette hozzá az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. Európát "rendszeresebben fogják sújtani az árvizek és a szárazságok, több kár éri az infrastruktúrát és az ökológiai rendszereket" - mondta Dimasz.

Környezetvédők szerint a klímaváltozás hatásai már megmutatkoznak a pusztító franciaországi tornádókban, a spanyolországi aszályokban, a görögországi és portugáliai erdőtüzekben, a nagy-britanniai és németországi árvizekben. A környezetvédelmi biztos példákat hozott fel arra, hogy 1989 óta már 14 EU-tagállamban lépett fel vízhiány, 100 esetben volt súlyos árvíz, amelynek következtében 700 ember vesztette életét, és félmilliónak kellett elhagynia lakhelyét, a károk értéke pedig 25 ezer millió euró volt.

Az EU célul tűzte ki, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. De kész a 30 százalékos csökkentésre is, ha a többi fejlett állam is csatlakozik egy ilyen kötelezettségvállaláshoz. De Dimasz elismerte, hogy még ezek az erőfeszítések sem lesznek elegendőek ahhoz a célhoz, hogy a felmelegedés 2 fok alatti szinten maradjon. A legfrissebb tanulmányok szerint ugyanis a helyzet gyorsabban romlik, mint korábban feltételezték.

Egy múlt heti koppenhágai szakértői értekezleten a tudósok aláhúzták, hogy a klíma melegedése még akkor is gyorsabban menne a korábban feltételezettnél, ha 30 százalékkal csökkentenék a széndioxid-kibocsátást. Egyelőre azonban a világ egyetlen más országa sem vállalt olyan kötelezettségeket, amilyeneket az Európai Unió, emelte ki a környezetvédelmi biztos.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport