Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Határozott jobboldali fölényt várnak Európában

2009.04.08. 15:01
Egy európai elemző cég szerint akár hét mandátumot is szerezhet a magyar kormánypárt az EP-választásokon. Litvániában és Lettországban átrajzolják a politikai térképet, Németországban váratlanul előretörhetnek a szociáldemokraták, Ausztriában megerősödhet a jobboldal. Általánosságban viszont visszaszorulhatnak az EU-szkeptikus szélsőjobboldali pártok.

Jobboldali többségű maradhat az Európai Parlament a nyári választások után, állítja a Burson-Marsteller (BM) csoport elemzése. Az Európai Néppárt (EPP-ED) úgy is megőrizhetik előnyüket az európai szocialistákkal szemben, hogy a brit konzervatívok és a cseh ODS az EPP-ből kiválva saját frakciót alakítana. A BM sajátos módszerrel készült felmérése szerint a Magyar Szocialista Párt az itthoni elemzésekben jósoltnál jobb eredményt érhet el, és csupán két mandátumot vesztve hét képviselőt delegálhat majd az új parlamentbe.

Spanyolország

Az elemzés alapvetése, hogy a szimpla közvélemény-kutatások meglehetősen pontatlanok az európai parlamenti választásokon, mivel rendre felülmérik a kormánypártokat, ellenben az EU-ellenes erők várható eredményét alulbecslik. Ezért módszertanukban különböző súlyozásokat végeztek. Egyrészt veszik a friss közvélemény-kutatásokat, azokat aztán egybevetik a korábbi EP-választások eredményeivel, valamint az előző nemzeti parlamenti választások eredményeivel. Külön súlyozzák a kormánypártok, a nemzeti pártok és az EU-ellenes pártok támogatottságát.

Felszerepelhetnek

Ezek alapján az MSZP-nek kiábrándító eredményt kéne elérnie, ám a felmérésben mégis meglepően jól szerepelt. A Burson-Marsteller elemzése szerint a nyári választásokon a Fidesz (ami egyrészt nemzeti, másrészt enyhén EU-ellenes a retorikájú, tehát elviekben a sima közvélemény-kutatásokban alulreprezentált) 54,3 százaléknyi szavazatra, 13 képviselői helyre számíthat. A magyar kutatások hatvan százalék körüli támogatást és legalább 15 képviselői helyet valószínűsítenének.

A várható magyarországi végeredmény

(Zárójelben a legutóbbi EP-választás eredményei)

Fidesz 54,3% (47,4%) - 13 (12) mandátum
MSZP 29,9% (34,3%) - 7 (9) mandátum
SZDSZ 6,4% (7,7%) - 1 (2) mandátum
MDF 5,9% (5,3%) - 1 (1) mandátum

Az MSZP a BM elemzése szerint 29,9 százalékos eredménnyel 7 képviselői helyet szerezhet, ami azért tűnik meglepőnek, mert elviekben a kormánypártnak felülreprezentáltnak kéne lennie a normál közvélemény-kutatásokban, azaz a BM elemzésében gyengébben kéne szerepelnie a magyar kutatásokban vártnál. Ehhez képest a hazai elemzések szerint az MSZP 25 százalék alatti eredménnyel 3-5 képviselői helyre számíthat.

Túlbecsültnek tűnik a kvázi kormánypárti SZDSZ várt eredménye is. A BM szerint a liberálisok 6,4 százalékos eredménnyel 1 képviselői helyet megtarthatnak - igaz, itt a hazai mérések csak a szavazatok arányában térnek el, egy mandátumra itthon is jónak tartják az SZDSZ-t, ahogy az MDF-et is. A BM szerint más párt nem juthat be a parlamentbe, bár a hazai várakozások szerint a Jobbik okozhat meglepetést.

Erősödő jobboldal

A várható ausztriai végeredmény

(Zárójelben a legutóbbi EP-választás eredményei)

Szociáldemokraták 31,9% (33,4%) - 6 (7) mandátum
Néppárt 28,9% (32,7%) - 5 (6) mandátum
FPÖ 19,9% (6,3%) - 3 (1) mandátum
Zöldek 10% (12,8%) - 2 (2) mandátum
BZÖ 9,2% (0%) - 1 (0) mandátum

A többi EU-tagállam közül a legnagyobb földindulásra Ausztriában számít a BM elemzése, ahol a parlamenti választásokhoz hasonlóan előre törhet a szélsőjobb, ami az öt évvel ezelőtti 6,3 százalékról 29,1 százalékra növelheti szavazatai számát. Mivel a szavazatok két párt, az FPÖ és a haideristák BZÖ-je között oszlik majd meg, így a választás győztesei a szociáldemokraták lehetnek, második helyen pedig a Néppárt végezhet. Belgiumban a jobboldali liberális Jean-Marie Dedecker új pártja okoz kisebb felfordulást, a BM elemzése szerint akár 8 százalékot is elérhet. A belga elemzések még ennél is jobb szereplést várnak a flamand politikustól.

Bulgáriában a választás nagy nyertese a jobboldali GERB, a nagy vesztes pedig a liberális Jog és Szabadság lehet, az előbbi 12 százalékot javíthat, a liberálisok 11 százalékot ronthatnak a 2007-es bolgár csatlakozás miatt csak két évvel ezelőtti választáshoz képest.

Csehországban a szociáldemokraták hatalmas előretörésre számíthatnak, ami nem meglepő, öt éve éppen széthullóban volt akkor kormányzó pártjuk, most viszont ellenzékből éppen megbuktatták a jobboldali kabinetet. 30,4 százalékos prognosztizált előretörésük európai viszonylatban rekord. A cseh EP-választás nagy vesztesei a kommunisták lehetnek, akik jelenleg hattagú EP-frakciójuk felét elbukhatják.

Dániában a szociáldemokraták visszaesését, illetve az újbaloldal és az euroszkeptikusok előretörését jelzi a BM. Észtországban a liberálisok megduplázhatják helyeik számát, a szociáldemokraták viszont elveszíthetik szavazóik és képviselőik kétharmadát. Franciaországban nagyon megerősödhet Nicolas Sarkozy elnök pártja, a szocialisták viszont elveszíthetik frakciójuk harmadát - az új európai baloldalt viszont tíz képviselővel gyarapíthatja a francia kommunisták új, antikapitalista pártja.

Meglepő szocdemek

A várható németországi végeredmény

(Zárójelben a legutóbbi EP-választás eredményei)

SPD 28,7% (21,5%) - 29 (23) mandátum
CDU 27,7% (36,5%) - 28 (40) mandátum
FDP 13,3% (6,1%) - 14 (7) mandátum
Baloldal 10,4% (6,0%) - 11 (7) mandátum
Zöldek 9.7% (11,9%) - 10 (13) mandátum
CSU 6,8% (8%) - 7 (9) mandátum

Németországban az előrejelzés szerint a szociáldemokraták megerősödhetnek a kereszténydemokraták kárára, a legutóbbi választáson 15 pontos előnnyel nyerő CDU a második helyre szorulhat. A BM előrejelzése szerint a liberális FDP megduplázhatja erejét és előretörhet az újbaloldal is. Ezt alátámasztják az országos felmérések is, melyekben a CDU/CSU együtt tíz ponttal veri az SPD-t, és amelyekben az FDP 16 százalékon áll.

Görögországban a kormányzó konzervatívok szűk vereséget szenvedhetnek az ellenzéki szocialistáktól, ami tekintettel a kormány népszerűtlenségére reális várakozásnak tűnik. Írországban és Olaszországban a kormányválságok ellenére nem számít nagyobb változásokra a mandátumarányokban a BM elemzése.

Balti feldordulás

Nem úgy Lettországban és Litvániában, ahol a gazdasági válság és az elmúlt évek belső feszültségei teljesen átrajzolták a politikai térképet. Lettországban a nacionalisták elveszíthetik szavazóik háromnegyedét, míg a szocialisták megnégyszerezhetik támogatottságukat. Litvániában a liberális pártok támogatottsága negyven százalékról 18 százalékra csökkenhet, előretörhet a jobb és a szélsőjobboldal.

Luxemburgban és Máltán nem várnak meglepetést az elemzők, Hollandiában a kormánypártok visszaeséséből elsősorban a liberálisokból kivált szélsőjobboldal és az ellenzéki szocialisták profitálhatnak - az utóbbiak a 2004-es EP-választásokon megsemmisítő vereséget szenvedtek, így hiába kétszerezik meg szavazataik számát, ezt legfeljebb a visszatérés kezdetének tekinthetjük.

A legutóbbi EP-választás óta a lengyel politikai térkép is teljesen átrajzolódott, így nincs is értelme összevetni a most várható eredményeket az előző választás eredményeivel, hiszen négy, akkor bejutó párt gyakorlatilag megszűnt azóta. A győzelmet a kormányzó jobbliberálisok szerezhetik meg, messze lemaradva tőlük a második helyen a volt kormánypárt, a Jog és Igazság végezhet. A baloldal valamennyire magához térhet, de tíz százalékos várható eredménye is csak a harmadik helyre elég.

Portugáliában az EP-választás a szeptemberi parlamenti választás főpróbája. Ezek szerint a kormányzó (baloldali) szocialisták vereséget szenvednek majd a két jobboldali szociáldemokrata párt szövetségétől, és megerősödhet az EU-szkeptikus jobbszél is.

Építhetnek a tavalyi győzelmekre

Romániában a 2008. decemberi parlamenti választás győztesei még kihasználhatják friss győzelmük hátszelét, bár az államfő pártja még így is ronthat a legutóbbi, 2007-es EP-választáson elért eredményén. Az előrejelzés szerint jól szerepelhetnek a független jelöltek - 2007-ben Tőkés László is független jelöltként szerzett mandátumot. Igaz, esélye a bejutásra a BM szerint továbbra is csak egy független képviselőnek van, de a többiek sok szavazatot rabolhatnak el a pártoktól. Az RMDSZ nagyjából ugyanolyan eredményre számíthat, mint két éve, a választási összefogása Tőkés Lászlóval a nyugati elemzők szerint alig hoz többletszavazatot, így várhatóan megint csak három képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.

A várható szlovákiai végeredmény

(Zárójelben a legutóbbi EP-választás eredményei)

Smer (Fico) 31% (14,2%) - 5 (3) mandátum
SKDU (Dzurinda) 16,7% (17,1%) - 2 (3) mandátum
MKP (magyarok) 10,7% (13,2%) - 2 (2) mandátum
SNS (Slota) 10,5% (2%) - 2 (0) mandátum
KDH 10% (16,2%) - 1 (3) mandátum
HZDS (Meciár) 8,2% (17%) - 1 (3) mandátum

Szlovákiában a népszerű kormánypárt, a Smer megduplázhatja 2004-ben elért eredményét és bejuthatnak az EP-be a szélsőséges nacionalisták is. A kereszténydemokraták és Meciár pártja jelentősen, a Magyar Koalíció pártja kicsit meggyengülhet.

Szlovéniában is a 2008. évi választási eredmények a döntőek, azaz szociáldemokrata előretörés várható, a 2004-ben kormányzó liberálisok pedig szavazóik háromnegyedét veszíthetik el. Az öt éve az EP-választás megnyerő jobboldali Új Szlovénia azóta megszűnt, ebből a másik jobboldali párt, a demokraták profitálhatnak.

Spanyolországban pont félidőre esik az EP-választás, a gazdasági válsággal súlyosbított helyzetben a kormányzó szocialisták várhatóan vereséget szenvednek majd a Néppárttól, de szövetségeseik erősödhetnek.

Búcsú az euroszkeptikusoktól

Svédországban az establishment pártjai megerősödhetnek az EU-szkeptikus csoportok kárára. A választást az ellenzéki szociáldemokraták nyerhetik, de a kormányzó mérsékeltek is ötven százalékkal javíthatnak öt évvel ezelőtti eredményükön.

Nagy-Britanniában is hasonló a helyzet, az EU-szkeptikusok támogatása összességében a felére csökkenhet, így még a kormányzó Munkáspárt is javíthat eredményén, bár így is súlyos vereséget szenvedhetnek majd az országos közvélemény-kutatásokban is hosszú ideje stabilan vezető konzervatívoktól.

A végeredmény

A BM előrejelzése szerint az EPP-ED 285, a szocialisták 205, a liberálisok 90, a konzervatívok (az ODS és a brit konzervatívok) 60, az európai újbaloldal 50, a zöldek 40, az euroszkeptikus/szélsőjobboldali pártok 30, a függetlenek 10 helyre számíthatnak a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint - a számok természetesen közelítőek, ezért lehet, hogy 770 várható mandátum jön ki az összesen 736 képviselői helyre.