Móric
9 °C
15 °C

EP-választás: zárul a névjegyzék

2009.04.15. 06:50 Módosítva: 2009.04.15. 06:51
Szerdán 16 óráig lehet betekinteni a Magyarországon június 7-én tartandó európai parlamenti választásra (EP) készített névjegyzékekbe; a választásra jogosultak lajstromából való kihagyás vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani.

Azok a választók, akik a múlt héten nem kapták meg az európai parlamenti választási értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben ma, április 15-én délután 4 óráig ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, és ez idő alatt kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak a magyar és európai uniós állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az Európai Parlament tagjainak választásán.

A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választói jogosultságát, ennek alapján szűrhetik ki az esetleg többször szavazni próbálókat is. A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze az adott településen élő polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

Aki a névjegyzékből kimaradt és ez ellen a törvényes határidőig nem emel kifogást, az a szavazás napján már nem kérheti a névjegyzékbe vételét. Aki pedig választásra jogosult, de mégsem kapta meg az értesítőt, annak ezt a a települési jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell jeleznie, s a jegyző új szelvényt állít ki.

A választópolgárok az értesítővel együtt kapták meg az ajánlószelvényt. A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük; a törvény tiltja, hogy másolatokat készítsenek az ajánlószelvényekről.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottsághoz, addig a határidőig jelenthetik be a listákat is.