Schmitt Pál lesz az Európai Parlament egyik alelnöke

2009.07.08. 14:56
Az Európai Néppárt, Kereszténydemokraták Képviselőcsoportja az Európai Parlament alelnöki tisztségére jelölte Schmitt Pált, a Magyar Néppárti Delegáció elnökét. Az alelnökökről csak a hónap közepén szavaznak, de mivel a frakció a rendelkezésre álló helyek számának megfelelően jelölt, ezért szinte biztos, hogy megválasztják.

A néppárti frakció Brüsszelben megtartott szerdai ülésén Schmitt Pált jelölte az újonnan alakult EP egyik alelnökének. Schmitt egy román jelölttel szemben kapott bizalmat a képviselőcsoport többségétől.

Az Európai Parlament július 14-én, Strasbourgban szavaz az alelnökök személyéről. Index információi szerint azonban biztos befutónak számít, a plenáris ülés ugyanis gyakorlatilag formális döntés születik, mert a frakció a számára kijelölt helyeknek megfelelő számú jelöltet állított.

Schmitt Pál - megválasztása esetén - az Európai Parlament eddigi legmagasabb magyar tisztségviselője lesz. schSchmitt a szavazás után elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja az Európai Parlament legnagyobb frakciójának jelölését. A Fidesz, Európában egyedülálló választási győzelmének és a Fidesz delegáció elmúlt öt évben végzett munkájának az elismerését látja a jelölésben a képviselő. Megválasztása esetén - hangsúlyozta Schmitt Pál - határozottan képviselni kívánja a néppárti és európai alapértékeket. Alelnökként is szoros kapcsolatban kíván maradni az Európai Néppárti Képviselőcsoporttal.

Schmitt Pál a 2004-2009 között az Európai Parlamentben az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnökeként, valamint a Kulturális és Oktatási Bizottság első alelnökeként dolgozott.  • Tippek
  • Hírek