Valér
-2 °C
0 °C

Évi 300 ezer euró az Európai Tanács leendő elnökének fizetése

2009.11.18. 21:37

Évente csaknem 300 ezer euró lesz az uniós fizetésekre kirótt - jövedelemadó jellegű - illeték levonása előtt az Európai Tanács leendő elnökének a fizetése. Hogy ki kapja az állást, arról csütörtökön este rendkívüli csúcstalálkozón akarnak dönteni az uniós tagállamok állam- és kormányfői.

A december elsején hatályba lépő Lisszaboni Szerződés által életre hívott tisztség betöltője nagyjából ugyanakkora fizetést kap majd, mint az EU legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az elnöke. José Manuel Barroso évente bruttó 290 ezer eurót keres.

Az uniós alapfizetésekhez általában olyan pótlékok járulnak - a családi pótlék mellett például az otthontól távol, Brüsszelben tartózkodásért fizetett kompenzáció -, hogy az illeték levonása után nagyjából annyit vihet haza egy-egy eurokrata, amennyi a bruttó alapfizetése.

Barroso esetében ez úgy néz ki, hogy fizetésének 15 százalékát - évi 44 ezer eurót - kap rezidenciájának fenntartására. A lakásán történő házi vendéglátásért ezen felül évi 17 ezer eurós reprezentációs keretből gazdálkodhat. Ebben természetesen nincsenek benne a hivatalos uniós rendezvények étel- és italköltségei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!