Ez a poszt a következő Percről percre része:

Európa elnököt választ

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kiegyensúlyozottságot vár az újonnan megválasztott EU-főnököktől Bajnai, hogy figyeljenek mind a 27 tagállamra.

    Rumpoy konszenzusteremtő, egyensúlykereső személyiség szerinte. Ashtonnak az EU új külképviseleteit kell megszerveznie. A miniszterelnök jelezte, hogy volt aki öntörvényűbb arcokat képzelt a posztokra.

  • Jól előkészítették a döntést, ezért ment gyorsan a választás Bajnai szerint. Megdicsérte ezért a svéd diplomáciát. Megdicsérte az európai vezetőket is. A megválasztottaktól azt várja, hogy tartalommal töltsék fel az új funkciójukat.

  • Elég volt panaszkodni az Indexen, Bajnai Gordon máris megtalálta a magyar sajtótájékoztató termét. "Hosszabb estére számítottak, nem?" - kezdte.

  • Már szinte az összes kormányfő megtartotta a sajtótájékoztatóját a vacsoráról, de a magyar nem került még elő.

  • Az EU vezetői nem akarták, hogy az új csúcspozíciókat nagyhangú, önjáró, látványosan dinamikus személyiségek töltsék be. Inkább kompromisszumok összehozására alkalmas, fegyelmezett politikusokat választottak. Ez a híradókban talán rosszabbul mutat, de minimalizálták az esélyét, hogy váratlan fordulatokkal idegrohamot hozzanak Sarkozyre, Brownra, Merkelre vagy bárkire.

  • Barroso, Rompuy és Ashton már együtt fotózkodnak. A bizottság elnöke, a tanács elnöke és a kül- és biztonságpolitikai főmegbízott az EU három csúcsvezetőjeként ünnepli magát.

    v
  • Rompuy lesz az elnök, Ashton a főmegbízott. Vidáman egymás vállát veregetve távoznak a vacsoráról a kormány- és államfők.

  • Herman-Van-Rompuy

    Herman A. Van Rompuy Belgium miniszterelnöke 2008. december 30. óta. A jobboldali Flamand Kereszténydemokrata Párt politikusa. Brüsszelben született 1947-ben, közgazdász.

    Első kormányzati posztját 1993-ban kapta, miniszterelnök-helyettes és költségvetési miniszter volt, 2004-ben államminiszterré nevezték ki. 2007-ben a képviselőház elnökévé választották.

    Honlapján látható fotóalbumának nyitóképe egy kézfogás Bajnai Gordonnal, akivel két napja találkozott.

  • Ez csak azt jenetheti, hogy Ashton tuti. És Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is örülhet, aki már egy hónapja mondta, hogy legyen egy nő is az új fontos emberek között.

  • Az egyik nyíltan pályázó elnökjelölt Vaira Vike-Freiberga, Lettország előző elnöke volt. A hölgyet három éve már ENSZ-főtitkárnak is jelölték (sikertelenül). December elsején lesz a 72. születésnapja, csodálatos ajándék lenne, ha őt választanák, hiszen éppen a szülinapján léphetne hivatalba. De állítólag a vacsorán nem merült fel ennek a kedves gesztusnak a lehetősége.

    A lett politikus nem sokat élt hazájában. 1944-ben a szülei egy németországi menekülttáborba vitték, ahonnan Marokkóba, majd 1954-ben Kanadába költözött a család. Ott a pszicholingvisztika professzora lett és csak egy évvel elnökválasztása után költözött haza Lettországba.

  • Se a tanács lehetséges elnökeként, se a következő külügyi főmegbízottként nem merült fel eddig Kovács László neve. A leköszönő magyar biztos, egykori MSZP-elnök és kétszeres külügyminiszter neve az elmúlt hónapban EU-biztos-jelöltként, magyar miniszterelnök-jelöltként és köztársasági elnök-jelöltként merült fel.

  • Belgium, Hollandia és Luxemburg miniszterelnöke is esélyesként érkezett az elnöki székre. Ráadásul mindhárman ott ülnek a tanácskozáson. Hogyan intézhetik ezt? "Magamra gondoltam", khmm-khmm, mondja Jan-Peter Balkenende, mire Jean-Claude Junkcker luxemburgi kollégája saját mellkasára bök? Vagy hűvösen várják, hogy valaki javasolja őket és akkor halkan azt mondják, "ha akarjátok éppenséggel vállalhatom"? Rompuy most mosolyog?

  • Herman Van Rompuy nagyon jól áll. Megbízható emberek üzengetik fentről le.

  • A vacsorán csak Bajnai Gordon miniszterelnök lehet ott. Egy szobával arrébb két szakállamtitkára áll rendelkezésére, ha tanács, egyeztetés satöbbi kellene. Ők a tanács ötödik emeletén vannak.

    Két emelettel feljebb van a magyar stáb többi tagja, a kormányszóvivőtől a Miniszterelnöki Hivatal további munkatársaiig. Az újságírók a földszinten vannak, de a másodikig is felmerészkedhetnek. Tovább nem. Ezért ha valaki fentről jön le, azt körberohanják.

    000T TRDV606103
    Bajnai az EU soros elnökségét adó svédország miniszterelnökével
  • Mert Ashton bárónő nem egy nagyon kemény figura. Azok akik egy karizmatikus kül- és biztonságpolitikai főmegbízottat akartak, csalódottak most. Attól tartanak az erősebb és központosítottabb EU hívei, hogy Ashton nem lesz egyenrangú partnere az amerikai vagy a kínai elnöknek, ehhez nincs is elég diplomáciai tapasztalata.

  • Még nem is biztos, hogy ő a lesz a külügyi főmegbízott, máris sok magyarázat született, hogy miért ő lesz. 1. A briteknek kellett valamit adni, miután Blair esélyei elszálltak az elnöki posztra. 2. Az európai baloldal úgy akarta megsegíteni a nehéz választások előtti brit munkáspártot, hogy Gordon Brownnak átengedték a jelölés jogát.

    000T TRDV606080
  • A külügyi főmegbízotti posztra tényleg Lady Ashton a legesélyesebb, ezt egyre többen ismételgetik. A bárónő most az EU kereskedelmi biztosa, tavaly októberben nevezték ki. Korábban többek között a brit parlament felsőházának, a Lordok Házának volt elnöke. Előtte szociális és oktatási területen volt aktív.

  • A vacsoráról az szivárog, hogy a külügyi főmegbízottról szóló svéd javaslat átmehet a tanácson. Mint az sejtehető volt, a jelölés jogát az európai baloldal kapta. A csúcs előtti balos egyeztetésen Catherine Ashtont jelölték az európai szocialisták, és úgy tűnik, hogy a többieknek sincs különösebb kifogása ellen.

  • A magyar miniszterelnök nem egyenesen az Európai Tanács épületébe hajtott a brüsszeli repülőtérről. Előbb az osztrák EU-követségen egyeztetett az európai szocialistákkal. A 27 tagállamból 5 vezetője tartozik ehhez a pártcsoporthoz. Állítólag a külügyi főmegbízotti hely néz ki nekik.

  • Állítólag az történt, hogy a vacsora elején a svéd miniszterelnök Rompuy belga miniszterelnököt javasolta elnöknek és a brit Catherina Ashtont külügyi főmegbízottnak. A javaslatot állítólag a britek, a franciák, a németek és az olaszok is támogatják.

  • A belga lapok még ma is azt írták, hogy úgyis Rompuy lesz az elnök. A belga miniszterelnök tényleg nagy esélyes volt, de a brüsszeli bennfentesek szerint a múlt héten volt csak igazán nagy a támogatása. Állítólag az zavart be, hogy a külügyi főmegbízottságot mégse vállalja a brit Miliband, és így egy bonyolult háttéralku-láncolat akkorát borult, hogy Rompuynak már egyáltalán nem biztos, hogy le kell cserélnie mostani brüsszeli irodáját egy másik brüsszelire.

  • A mai választás úgy kezdődik, hogy az elnöklő svéd miniszterelnök mond 1-1 nevet mindegyik posztra. Aztán minden kormányfő vagy államfő (az van itt aki hatalmasabb a saját alkotmánya szerint) elmondja, hogy mit gondol a névsorról. Utána szabad vita.

  • A vacsora kezdete előtt alig húsz perccel közös sajtótájékoztatót tartott Merkel német kancellár, Sarkozy francia elnök és Rasmussen dán miniszterelnök. Izgatottan odarohant egy csomó újságíró, hátha megmondják, hogy ki a közös favoritjuk.

    Ehelyett kifejezték elköteleződésüket a decemberi koppenhágai klímacsúcs eredményessége iránt. Az újságírók méltatlankodva hörögtek, Sarkozy pedig visszanézett röhögni rajtuk.

  • Amikor úgy volt, hogy már 2008-ban hatályba lép a lisszaboni szerződés, akkor Tony Blair volt az elnöki szék legesélyesebb várományosa. Sarkozy francia elnök és Brown brit és Berlusconi olasz miniszterelnök közös jelöltje volt. Mentek is a találgatások, hogy a németeket direkt kihagyták, pukkadjanak meg. Mire 2009 ősze beköszöntött, Sarkozy már azt mondta, nem lehet elnökjelölt az, aki otthon nem euróval fizet (Nagy-Britannába nem vezették be a közös pénzt).

    Nem világos, hogy miért alakult így, de Blair ma már nem favorit.

    000T TRDV606060
    Sarkozy elvetette Blairt
  • Este hatkor kezdődött a vacsora. Desszert után lehet hogy szünetet tartanak.

  • Az Európai Tanács most megválasztandó elnöke jó állásnak örülhet. Évente 270 ezer eurót keres majd (több mint 72 millió forintot), kap szolgálati autót, egy brüsszeli rezidenciát és 20 fős titkárságot. Mindez két és fél évre szól, utána kezdődik a mai kiválasztósdi elölről.

  • cikkünk a témában:

    Esznek, amíg Európának elnöke nem lesz

    Az EU állam- és kormányfői csütörtök este rendkívüli találkozóra gyűlnek össze Brüsszelben. Csupán két kiadó állásról kell dönteniük, de ez nem látszik egyszerűnek. Az EU tanácsának elnökét és a kül- és biztonságpolitikai főmegbízottat kell megtalálni. Eddig ilyen posztok nem voltak.