Móric
14 °C
17 °C

Andor László a foglalkoztatáspolitikai tárcát kapja az Európai Bizottságban

2009.11.27. 12:59 Módosítva: 2009-11-27 13:58:33
Csütörtöki értesüléseinknek megfelelően valóban fejlesztési portfóliót, a foglalkoztatási és szociális tárcát kapja az új Európai Bizottságban Andor László. A magyar biztosjelölt az EU költségvetésének tíz százaléka felett rendelkezik.

Andor László a szociális ügyi és foglalkoztatáspolitikai tárcát kapja, a magyar biztosjelölt, jelentette be pénteken Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A magyar kormány alapvetően azért lobbizott, hogy Andor fejlesztéspolitikai tárcát kapjon. Két ilyen van, a másik a regionális politikáért felelős tárca.

Bár az utóbbi nagyobb pénzek fölött rendelkezik, bizonyos szempontból a szociális tárcának nagyobb a politikai súlya. Egyrészt, mert a válságra tekintettel jelentősen nő a foglalkoztatáspolitika szerepe az EU-ban, másrészt azért, mert a tárca fő pénzosztó szerve, az Európai Szociális Alap a fejlett tagállamokban is aktív, míg a regionális politikáért felelős tárca jellemzően a felzárkózó, új EU-tagok infrastrukturális beruházásait finanszírozza. Azaz azzal, hogy a szociális tárca élén magyar biztos áll, nőhet Magyarország lobbiereje a régi tagállamokkal szemben.

Brüsszeli forrásaink ugyanakkor kiemelték, hogy a biztosok ténylegesen nem rendelkeznek a pénzek felett, a költségvetésre a bizottság tesz javaslatot, a döntéseket a kormányfőket tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament hozza meg. A biztos feladata a szervezet menedzselése. Ugyanakkor ügyes manőverezéssel a biztosok ki tudnak harcolni hazájuknak kedvező döntéseket is, bár elviekben ez tilos, ők nem delegáló országukat képviselik.

Az eddigi adóügyi biztos, Kovács Lászlót a litván Algirdas Semeta váltja. A bizottságban változik a portfoliók felosztása, zétválasztják az eddigi bel- és igazságügyi tárcát, az utóbbihoz tartoznak az alapvető jogok is. A svéd Cecilia Malmström kapja a belügyi területet, a luxemburgi Viviane Reding, az információs társadalom eddigi biztosa pedig - európai bizottsági alelnöki rangban - az igazságügyit.

A francia Michel Barnier megkapja a kiemelkedően fontos belső piaccal foglalkozó tárcát. Az viszont már korábban eldőlt, hogy EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki egyúttal a bizottság alelnöke is, a brit Catherine Ashton lesz.

Németország Günther Oettingernek, Baden-Württemberg eddigi miniszterelnökének a személyében az energiagyi biztosi posztot kapja meg. Ezt a területet eddig a lett Andris Piebalgs vitte, aki most a humanitárius segítségnyújtásról leválasztott fejlesztési tárcát kapja. Antonio Tajani, az olaszok eddigi közlekedési biztosa lesz az ipari biztos, amely poszt eddig Németországé volt.

A spanyol Joaquín Almunia, aki eddig a gazdasági és pénzügyi tárcát irányította, ezentúl a nagy befolyású versenyügyi biztos feladatait látja el. A holland Neelie Kroes, az eddigi versenyügyi biztos a digitális társadalom fejlesztésére fordítja ezentúl a figyelmét. Almunia volt területét a finn Olli Rehn eddigi bővítési biztos veszi át. Az ő eddigi portfólióját - az EU-bővítési kérdésekhez hozzáillesztve az európai szomszédságpolitikát is - a cseh Stefan Füle fogja ellátni.

Az új bizottságban a román Dacian Ciolos felügyelheti a mezőgazdasági politikát. Eddig a többnyelvűségi biztos posztja volt Romániáé, azt most a ciprusi Andrulla Vasziliu, az eddigi egészségügyi biztos kapta meg.

A szlovén Janez Potocnik, aki eddig a tudománypolitikát vitte, most a környezetvédelmi tárcát kapja. Létrejön azonban egy új portfólió, amelyhez az éghajlatváltozás elleni küzdelem kérdései tartoznak, mind az unión belül, mind a globális összehangolás szintjén. E tárcát a dán Connie Hedegaard kapja.

Az észt Siim Kallas - eddig a közigazgatási, adminisztrációs ügyek tartoztak hozzá - ezentúl közlekedési biztos lesz. A lengyel Janusz Lewandowski látja el az új bizottságban a költségvetés és pénzügyi tervezés teendőit. Az osztrák Johannes Hahn kapja a regionális politikai portfóliót.

A belga Karel De Gucht lesz a kereskedelmi biztos. Ő eddig a fejlesztési és humanitárius segítségnyújtás ügyeivel foglalkozott. Ez utóbbi terület egy részét most Rumjana Zseleva, az eddigi bolgár külügyminiszter kapja, "nemzetközi együttműködés, humanitárius segítség és válságkezelés" elnevezés alatt.

A máltai John Dalli lesz felelős az egészségügyért és a fogyasztóvédelemért, a görög Maria Damanaki a hajózási és halászati ügyekért, az ír Maire Geoghegan-Quinn a kutatásért és innovációért, a szlovák Maros Sefcovic pedig az uniós intézményközi, adminisztrációs ügyekért, ami lényegében Kallas eddigi portfóliója.

José Manuel Durao Barroso új összeállítású Európai Bizottságáról január 26-án, rendkívüli plenáris ülésen szavaz a Európai Parlament. A parlament bizottságai január 11-19. között hallgatják meg a jelölteket, majd a testület egészéről szavaznak.