Árpád
-2 °C
4 °C

Andor László a foglalkoztatáspolitikai tárcát kapja az Európai Bizottságban

2009.11.27. 12:59 Módosítva: 2009-11-27 13:58:33
Csütörtöki értesüléseinknek megfelelően valóban fejlesztési portfóliót, a foglalkoztatási és szociális tárcát kapja az új Európai Bizottságban Andor László. A magyar biztosjelölt az EU költségvetésének tíz százaléka felett rendelkezik.

Andor László a szociális ügyi és foglalkoztatáspolitikai tárcát kapja, a magyar biztosjelölt, jelentette be pénteken Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A magyar kormány alapvetően azért lobbizott, hogy Andor fejlesztéspolitikai tárcát kapjon. Két ilyen van, a másik a regionális politikáért felelős tárca.

Bár az utóbbi nagyobb pénzek fölött rendelkezik, bizonyos szempontból a szociális tárcának nagyobb a politikai súlya. Egyrészt, mert a válságra tekintettel jelentősen nő a foglalkoztatáspolitika szerepe az EU-ban, másrészt azért, mert a tárca fő pénzosztó szerve, az Európai Szociális Alap a fejlett tagállamokban is aktív, míg a regionális politikáért felelős tárca jellemzően a felzárkózó, új EU-tagok infrastrukturális beruházásait finanszírozza. Azaz azzal, hogy a szociális tárca élén magyar biztos áll, nőhet Magyarország lobbiereje a régi tagállamokkal szemben.

Brüsszeli forrásaink ugyanakkor kiemelték, hogy a biztosok ténylegesen nem rendelkeznek a pénzek felett, a költségvetésre a bizottság tesz javaslatot, a döntéseket a kormányfőket tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament hozza meg. A biztos feladata a szervezet menedzselése. Ugyanakkor ügyes manőverezéssel a biztosok ki tudnak harcolni hazájuknak kedvező döntéseket is, bár elviekben ez tilos, ők nem delegáló országukat képviselik.

Az eddigi adóügyi biztos, Kovács Lászlót a litván Algirdas Semeta váltja. A bizottságban változik a portfoliók felosztása, zétválasztják az eddigi bel- és igazságügyi tárcát, az utóbbihoz tartoznak az alapvető jogok is. A svéd Cecilia Malmström kapja a belügyi területet, a luxemburgi Viviane Reding, az információs társadalom eddigi biztosa pedig - európai bizottsági alelnöki rangban - az igazságügyit.

A francia Michel Barnier megkapja a kiemelkedően fontos belső piaccal foglalkozó tárcát. Az viszont már korábban eldőlt, hogy EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki egyúttal a bizottság alelnöke is, a brit Catherine Ashton lesz.

Németország Günther Oettingernek, Baden-Württemberg eddigi miniszterelnökének a személyében az energiagyi biztosi posztot kapja meg. Ezt a területet eddig a lett Andris Piebalgs vitte, aki most a humanitárius segítségnyújtásról leválasztott fejlesztési tárcát kapja. Antonio Tajani, az olaszok eddigi közlekedési biztosa lesz az ipari biztos, amely poszt eddig Németországé volt.

A spanyol Joaquín Almunia, aki eddig a gazdasági és pénzügyi tárcát irányította, ezentúl a nagy befolyású versenyügyi biztos feladatait látja el. A holland Neelie Kroes, az eddigi versenyügyi biztos a digitális társadalom fejlesztésére fordítja ezentúl a figyelmét. Almunia volt területét a finn Olli Rehn eddigi bővítési biztos veszi át. Az ő eddigi portfólióját - az EU-bővítési kérdésekhez hozzáillesztve az európai szomszédságpolitikát is - a cseh Stefan Füle fogja ellátni.

Az új bizottságban a román Dacian Ciolos felügyelheti a mezőgazdasági politikát. Eddig a többnyelvűségi biztos posztja volt Romániáé, azt most a ciprusi Andrulla Vasziliu, az eddigi egészségügyi biztos kapta meg.

A szlovén Janez Potocnik, aki eddig a tudománypolitikát vitte, most a környezetvédelmi tárcát kapja. Létrejön azonban egy új portfólió, amelyhez az éghajlatváltozás elleni küzdelem kérdései tartoznak, mind az unión belül, mind a globális összehangolás szintjén. E tárcát a dán Connie Hedegaard kapja.

Az észt Siim Kallas - eddig a közigazgatási, adminisztrációs ügyek tartoztak hozzá - ezentúl közlekedési biztos lesz. A lengyel Janusz Lewandowski látja el az új bizottságban a költségvetés és pénzügyi tervezés teendőit. Az osztrák Johannes Hahn kapja a regionális politikai portfóliót.

A belga Karel De Gucht lesz a kereskedelmi biztos. Ő eddig a fejlesztési és humanitárius segítségnyújtás ügyeivel foglalkozott. Ez utóbbi terület egy részét most Rumjana Zseleva, az eddigi bolgár külügyminiszter kapja, "nemzetközi együttműködés, humanitárius segítség és válságkezelés" elnevezés alatt.

A máltai John Dalli lesz felelős az egészségügyért és a fogyasztóvédelemért, a görög Maria Damanaki a hajózási és halászati ügyekért, az ír Maire Geoghegan-Quinn a kutatásért és innovációért, a szlovák Maros Sefcovic pedig az uniós intézményközi, adminisztrációs ügyekért, ami lényegében Kallas eddigi portfóliója.

José Manuel Durao Barroso új összeállítású Európai Bizottságáról január 26-án, rendkívüli plenáris ülésen szavaz a Európai Parlament. A parlament bizottságai január 11-19. között hallgatják meg a jelölteket, majd a testület egészéről szavaznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?