Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

3812 magyar szavaz a külképviseleteken

2009.05.27. 16:24
A június 7-i európai parlamenti választáson 95 külképviseleten 3812-en szavaznak majd - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Tíz olyan külképviselet is lesz, ahol egy vagy két ember miatt tartanak választást.

A legtöbben, 578-an Brüsszelben szavaznak majd, de sokan jelentkeztek még Londonba (450-en), Münchenbe (150-en), Bécsbe (149-en), Párizsba (146-an), Dublinba (143-an), Luxembourgba (138-an), valamint Berlinbe (135-en).

Tíz olyan külképviselet is lesz, ahol egy-két ember miatt kell külképviseleti irodát felállítani. Ezek között van Algír, Buenos Aires, Santiago de Chile, Hongkong, Mexikóváros, Skopje (Macedónia), Rijád (Szaúd-Arábia), Damaszkusz (Szíria), Bangkok (Thaiföld) és Tunisz (Tunézia).

Öt olyan magyar külképviselet van, ahová senki nem jelentkezett: Amman (Jordánia), Asztana (Kazahsztán), Nairobi (Kenya), Abuja (Nigéria) valamint Hanoi (Vietnami Szocialista Köztársaság).

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a múlt pénteki határidőig a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Az OVI tájékoztatta a listát állító pártokat arról, mely külképviseleteken lesz szavazás. Ezekre a helyekre ugyanis a pártok úgynevezett megfigyelőket küldhetnek, saját költségükre.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint.

Az OVI internetes oldalán - a www.valasztas.hu címen - megtekinthető a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak.