Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A Jobbik megtámadta a romák és az SZDSZ listáját

2009.05.11. 11:13
A Legfelsőbb Bírósághoz fordul Novák Előd, a Jobbik OVB-delegáltja, hogy megtámadja két párt indulását az EP-választáson. Novák hamisított kopogtatócédulákat talált a Roma Összefogás Párt által leadottak között, míg az SZDSZ listájáról hiányzik a keltezés. Novák kifogásait az OVB elutasította.

A Jobbik a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, miután az OVB (Országos Választási Bizottság) átengedte a Roma Összefogás Párt és az SZDSZ EP-listáját. Novák Előd, a Jobbik által testületbe delegált OVB-tag szerint csalások felett hunyt szemet a testület többsége.

Novák szerint át kellene nézni alaposan az MCF Roma Összefogás Párt kopogtatócéduláit. A párt által leadott szelvények közül 21207-et az OVB már elfogadott, így a párt indulhat az EP-választáson. Novák átnézte azokat a cédulákat, amelyeket a roma párt leadott ugyan, de az OVB adattartalmi okok nem fogadott el, tehát nem számítanak az érvényes cédulák közé. Novák szerint ezek harmada hamisítvány, házi körülmények között nyomtatták őket. Ezt az Országos Választási Iroda munkatársai korábban nem vették észre. Novák szerint emiatt át kellene nézni az elfogadott cédulákat is, hátha azok között is akadnak hamisak. Ugyanakkor Novák a hamisnak vélt cetlik ügyében feljelentést akart tenni.

Az OVB vasárnapi ülésén leszavazta Novák javaslatait, ezért fordul a Legfelsőbb Bírósághoz. Bűnpártolás miatt feljelenti az OVB ellene szavazó tagjait is.

Korábban már megkereste a bíróságot az SZDSZ listájával kapcsolatban. Ott azt kifogásolta, hogy a párt dátum nélkül adta le a listáját, amit Novák szerint formai hiba miatt vissza kellett volna utasítania az OVB-nek.

Novák szerint a pártok delegáltjai csak riválisaik ellen lennének hajlandók döntést hozni. Így az MSZP delegáltja csak a Munkáspárt, míg az SZDSZ-é csak az LMP-HP céduláit akarta alaposabban ellenőriztetni.

Novák OVB-tag volt a januári ferencvárosi időközi választáson is. Akkor több gyanús ügyet is jelzett a kopogtatócédulák kapcsán, és végül a MIÉP és az MDF jelöltjét kizárták a választásból hamis ajánlószelvények miatt.