Olivér
5 °C
8 °C

A kicsik közül csak a Jobbik futhat be

2009.04.27. 15:59
A Forsense közvélemény-kutatása szerint a 2004-esnél jóval magasabb részvétel várható az EP-választáson. A Fidesz a mandátumok legalább kétharmadára számíthat. Az MSZP-n kívül csak a Jobbiknak van esélye.

A Fidesz 15, az MSZP 6, a Jobbik pedig 1 képviselőt küldhetne az EP-be, ha már most áprilisban megtartották volna az EP-választást, jelezte a Forsense közvélemény-kutatása.

A választási részvétel várhatóan jóval magasabb lesz mint 2004-ben volt. Akkor csak 38,5 százalék élt választójogával, most viszont a kampány kezdetén is már 53 százalék ígéri biztosra részvételét. (Ha országgyűlési választást tartanának, akkor 59 százalék menne el szavazni.)

Jellemzően a Fidesz szavazói tartják fontosnak az EP-választást: a párt szimpatizánsainak 64 százaléka szerint nagyon fontos, és további 20 százalékuk szerint fontos az EP-választás. Az MSZP szavazóinak csak 43 százaléka tartja nagyon fontosnak.

A biztos részvételt ígérő és pártot is megnevező válaszadók közül 63 százalék szavazna a Fideszre, 27 százalék az MSZP-re, és 6 százalék a Jobbikra. A többi párt a felmérés szerint nem éri el az 5 százalékos támogatási küszöböt, így azok nem tudnának képviselőt küldeni Brüsszelbe. Az MDF és az SZDSZ a felmérés szerint egyaránt 2 százalékon, az LMP-HP pártszövetség pedig 1 százalékon áll.

Érdekes, hogy néhányan más pártot támogatnának egy EP-választáskor mint egy parlamenti választáskor. A magukat Fidesz szimpatizánsnak vallók 2 százaléka az EP-választáson inkább a Jobbiknak adná a voksát. Egész Európában jellemző, hogy az EP-választásokon könnyebb szívvel szavaznak az emberek radikálisabb pártokra, mint parlamenti választásokon.

2004-ben még kettővel több, 24 EP-mandátum jutott Magyarországnak. Akkor a Fidesz 12, az MSZP 9, az SZDSZ 2, az MDF pedig 1 mandátumot szerzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?