Jusztina
10 °C
27 °C

A kicsik közül csak a Jobbik futhat be

2009.04.27. 15:59
A Forsense közvélemény-kutatása szerint a 2004-esnél jóval magasabb részvétel várható az EP-választáson. A Fidesz a mandátumok legalább kétharmadára számíthat. Az MSZP-n kívül csak a Jobbiknak van esélye.

A Fidesz 15, az MSZP 6, a Jobbik pedig 1 képviselőt küldhetne az EP-be, ha már most áprilisban megtartották volna az EP-választást, jelezte a Forsense közvélemény-kutatása.

A választási részvétel várhatóan jóval magasabb lesz mint 2004-ben volt. Akkor csak 38,5 százalék élt választójogával, most viszont a kampány kezdetén is már 53 százalék ígéri biztosra részvételét. (Ha országgyűlési választást tartanának, akkor 59 százalék menne el szavazni.)

Jellemzően a Fidesz szavazói tartják fontosnak az EP-választást: a párt szimpatizánsainak 64 százaléka szerint nagyon fontos, és további 20 százalékuk szerint fontos az EP-választás. Az MSZP szavazóinak csak 43 százaléka tartja nagyon fontosnak.

A biztos részvételt ígérő és pártot is megnevező válaszadók közül 63 százalék szavazna a Fideszre, 27 százalék az MSZP-re, és 6 százalék a Jobbikra. A többi párt a felmérés szerint nem éri el az 5 százalékos támogatási küszöböt, így azok nem tudnának képviselőt küldeni Brüsszelbe. Az MDF és az SZDSZ a felmérés szerint egyaránt 2 százalékon, az LMP-HP pártszövetség pedig 1 százalékon áll.

Érdekes, hogy néhányan más pártot támogatnának egy EP-választáskor mint egy parlamenti választáskor. A magukat Fidesz szimpatizánsnak vallók 2 százaléka az EP-választáson inkább a Jobbiknak adná a voksát. Egész Európában jellemző, hogy az EP-választásokon könnyebb szívvel szavaznak az emberek radikálisabb pártokra, mint parlamenti választásokon.

2004-ben még kettővel több, 24 EP-mandátum jutott Magyarországnak. Akkor a Fidesz 12, az MSZP 9, az SZDSZ 2, az MDF pedig 1 mandátumot szerzett.