Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A román Keleti Györgyi az EP-be megy

2009.05.24. 21:57
A felmérések szerint még mindig a román nagykoalíció két pártja a legesélyesebb a júniusi EP-választás előtt, ami inkább az őszi elnökválasztás főpróbája. Tőkés László püspök után újabb független jelölt lépheti át a három százalékos küszöböt, ezúttal egy szexbomba. A román választási helyzetet Kiss Tamás szociológussal, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársával elemeztük.
Traian Basescu
Traian Basescu

Két nagy választás – a parlamenti- és az elnökválasztás – között tartják Romániában az európai parlamenti választást. Ez a tény rányomja bélyegét a június eleji megmérettetésre, hiszen még a választási plakátokon is leggyakrabban az őszi elnökválasztás jelöltjei mosolyognak a választópolgárokra.

A decemberi parlamenti választás után nagy meglepetésre a szinte azonos eredménnyel élen végzett Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt lépett nagykoalícióra, kihagyva az addig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Pártot és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

A győztes partnert cserél

A két, lényegében kényszerszövetséget kötött nagy párt alig várja már az őszi elnökválasztást. Traian Basescu, a 2004-ben államfővé választott demokrata-liberális párti politikus ellen a szociáldemokraták Mircea Geoana pártelnököt indítják. A győztes nagy valószínűséggel lecseréli koalíciós partnerét valamelyik kisebb pártra, a nemzeti liberálisokra vagy/és az RMDSZ-re.

A koalíció ugyanis nem működik jól: két nagy, erős társadalmi beágyazottságú pártról van szó, ami gyakran vezet cselekvésképtelenséghez. Ráadásul Romániát is egyre erősebben érinti a gazdasági válság, és a nagykoalíció most nem növeli, hanem csökkenti a gyors cselekvés lehetőségét. A tavalyi, hét százalék fölötti gazdasági növekedés után idén négy százalékos recesszió várható, minél előbb határozott válságkezelői intézkedésekre van hát szükség, amit demokrata-liberális–szociáldemokrata kormánytól nem lehet várni.

Az őszi elnökválasztáson különben még indul a korábbi miniszterelnök és nemzeti liberális pártelnök, Calin Popescu-Tariceanu pártelnök utódja, a tehetségesnek, és akár a második elnökválasztási fordulóra is esélynek tartott Crin Antonescu. Függetlenként Hohenzollern–Veringen hercege, polgári nevén Radu Duda is versenybe száll; 1996-ban házasodott be a román királyi családba, és karrierjét feltételezett securitatés kapcsolatai árnyékolják be.

Választási plakát Bukarestben
Választási plakát Bukarestben

Nagy kérdés, hogy indul-e az RMDSZ az őszi elnökválasztáson. Korábban egy időben rendezték a parlamenti és az elnökválasztást, így a legnagyobb erdélyi magyar pártnak jól jött az önálló elnökjelölt, mivel megszólalási lehetőségeivel az RMDSZ-nek jóval fontosabb parlamenti választásra is mozgósított. Így indulhatott és szerezhetett megbecsülést román választók körében is kétszer Frunda György, egyszer pedig Markó Béla. Most viszont csapdahelyzetben van a párt. A magyar választók többsége szeretné, ha lenne magyar jelölt, még ha esélytelen is a második fordulós szereplésre. Egy ilyen helyzetben, amikor nincs egy időben a parlamenti és az elnökválasztás, a magyarok etnikai arányánál vélhetően rosszabbul szerepelne a magyar elnökjelölt, vagyis csak két rossz megoldás közül választhat a párt felső vezetése.

Kicsiknek kedvez az alacsony részvétel

De térjünk vissza a jóval közelebbi EP-választásra. A Románia EU-csatlakozását követő, 2007-es EP-választáson az RMDSZ pártként, Tőkés László független jelöltként indult, és végül a párt két jelöltje, valamint Tőkés is mandátumhoz jutott. Köszönhető volt mindez a románok alacsony, a képviselet nélkül maradástól félő magyarok magas részvételének; a magyarok részvétele negyven százalékkal meghaladta a románokét. (2007-ben az EP-választással egy időben Basescu kezdeményezésére népszavazást is tartottak a választási rendszer átszervezéséről. A demokrata-liberálisokat kivéve minden parlamenti párt ellenérdekelt volt, így a román pártok többsége azt sulykolta, hogy a szavazás értelmetlen. A népszavazás nem is lett érvényes, a részvételi arány – az EP-választással együtt – harminc százalék alatt maradt. Most 30-40 százalék között várható a részvétel.)

A helyzet most jóval egyszerűbb. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT, elnöke Tőkés László) és az RMDSZ megegyezése után a Magyar Összefogás listáját Tőkés vezeti, őt két RMDSZ-es EP-képviselő, Winkler Gyula és Sógor Csaba követi, a negyedik pedig Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke, de az ő bejutása már bravúros lenne.

A viszonylag alacsony részvétel Romániában is kedvez a szélsőségeseknek: a parlamentből decemberben kiesett Nagy-Románia Párt most esélyes a mandátumszerzésre. Sőt, nemcsak a magyarellenes Corneliu Vadim Tudort küldhetik Brüsszelbe, hanem a populista, a Steaua futballklub elnökét, Gigi Beacalit, a Nagy-Románia Párttal szövetségben induló Új Generáció elnökét is.

Apjától vesz el szavazatokat a szexbomba

Elena
Elena

Maradva a kicsiknél: Tőkés 2007-es szereplése után újabb független jelölt lépheti át a háromszázalékos küszöböt, mégpedig az elnök lánya, Elena Basescu. Eredetileg apja pártja, a demokrata-liberálisok színeiben indult volna, de a karizma nélküli, állandó bulvárszereplő szexbomba jelölése kisebb vihart kavart a pártban, így – hogy apját ne lehessen nepotizmussal vádolni – függetlenként méretteti meg magát. A választás után tervei szerint felújítja párttagságát. Kiss szerint az ő indulása olyan, mintha Keleti György volt honvédelmi miniszter Györgyi nevű lánya nyergelne politikai pályára.

Elena szereplésein sokat derül a román közvélemény. Legutóbb, amikor elektromos tolószéket vitt egy vidéki nyugdíjas otthonban élő bácsinak, az ügyes kis szerkezetről úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy az egy villamosszék.

Senki sem érti azt, hogy a Demokrata Liberális Pártot államelnökként is erősen kézben tartó Basescu hogyan engedhette meg lányának az indulást. A kampányában használja a párt infrastruktúráját, és értékes szavazatokat vehet el apja pártjától.

Geoana lehet a legnagyobb vesztes

A három nagy román párt közül a tavaly decemberig kormányzó nemzeti liberálisok akár egy-két új mandátumot is szerezhetnek a meglévő öt mellé, de a 2007-ben az EP-be jutott Csibi Magor vélhetően nem lesz köztük, mert őt most csak a nyolcadik helyre jelölte a párt. Érdekesség, hogy a lista első négy helyén nő szerepel. Egy esetleges rossz választási szereplés sem ingathatja meg a friss pártelnök Antonescu pozícióját. (A nemzeti liberálisok kampánytanácsadója volt a parlamenti választásokig Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor.)

Mircea Geoana
Mircea Geoana

A szociáldemokrata Mircea Geoana pártelnöknek viszont lehet félnivalója. Habár a felmérések szerint a baloldali párt jobban szerepel, mint a 2007-es EP-választáson (most nem érdeke a pártnak a szavazói demobilizálása), egy esetleges nagyobb vereséggel kényelmetlen helyzetbe kerülhet belső ellenzékével szemben Geoana.

A választás egyértelmű esélyese – Basescu lányának indulása ellenére – a Demokrata Liberális Párt. Emil Boc pártelnök-miniszterelnök pozíciói a választási eredménytől függetlenül stabilak – annál is inkább, mert a pártban semmi sem történhet az államelnök Basescu jóváhagyása nélkül.