Barroso újra megpályázza az Európai Bizottság elnöki tisztét

2009.06.09. 11:17 Módosítva: 2009.06.09. 11:17
Jan Fischer, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Cseh Köztársaság miniszterelnöke felkérte José Manuel Barrosót, hogy legyen az unió kormányfője egy második ciklusban is.

Újra megpályázza az Európai Bizottság elnöki tisztét José Manuel Barroso, az unió "kormányának" eddigi irányítója. A portugál konzervatív politikus kedden jelentette be, hogy az EU soros elnökségét ellátó Cseh Köztársaság miniszterelnöke föltette neki a kérdést, előterjesztheti-e őt egy második ciklus ellátására. Barroso elfogadta a megtisztelő felkérést, ami persze nem meglepetés, hiszen már korábban tudni lehetett, hogy szeretné meghosszabbítani elnöki mandátumát.

A múlt csütörtöktől vasárnapig tartó európai parlamenti (EP-) választásokon Barroso pártcsaládja, az Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Az 53 éves volt portugál miniszterelnököt a néppárt mellett több, eltérő politikai színezetű kormány is támogatásáról biztosította korábban, így például a brit és a spanyol kormány.

Az Európai Szocialisták Pártjának vezetősége azonban élesen bírálta Barrosót. Azt vetették a szemére, hogy irányítása alatt az EU legfőbb végrehajtó testülete nem tett meg minden tőle elvárhatót a gazdasági válság következményeinek enyhítése, a növekvő munkanélküliség kordában tartása érdekében.

Barroso 2004 novembere óta vezeti az Európai Bizottságot, a testület mandátuma idén október 31-én jár le. Újraválasztása ellen aligha van esélye a néppártiak ellen esetleg létrejövő szocialista-liberális-zöld európai parlamenti összefogásnak. Az Európai Parlament ugyan megkerülhetetlen a döntésben, de először is a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanácsban kell egyetértésre jutni a bizottsági elnök személyét illetően. Ez a magyarázata annak, hogy az előterjesztést a soros elnökség teszi meg. Ezt a feladatot most még a Cseh Köztársaság látja el, július 1-jétől azonban Svédország veszi át fél évre. A jövő héten csütörtökön és pénteken tanácskoznak Brüsszelben az uniós tagországok vezetői, és állást kívánnak foglalni a kérdésben.

Jan Fischer cseh kormányfő kedden délelőtt találkozott Barrosóval Brüsszelben. Miután a portugál politikus igent mondott a felkérésre, és ezzel hivatalosan is jelöltté vált, Fischer közölte: haladéktalanul konzultációkat kezd a tagállamok vezetőivel. Első útja - még ezen a napon - Berlinbe vezet, hogy ott Angela Merkel német kancellárral folytasson megbeszélést.

Hétfőn a liberálisok felvetették, hogy ha már a néppártiak adják az európai bizottsági elnököt, akkor az Európai Parlament elnökének posztját kétszer két és fél évre megosztva liberális, illetve szocialista politikusnak kellene betöltenie.