Csak beszélnek a zöld forradalomról

2009.05.07. 10:24
Május elsején a Lehet Más a Politika (LMP) vendége volt Budapesten Daniel Cohn-Bendit, egykori 1968-as diákvezér, ma az európai zöldek (EGP) frakcióvezetője. Cohn-Benditet a gazdasági válságról, és az európai zöldek EP-választási programjáról, a zöld New Dealről kérdeztük. Az is kiderült, hogy a tucatnyi magyar zöld párt közül miért éppen az LMP-t támogatja.
Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Ön szerint miért alakult ki ez a gazdasági válság?

Ha a probléma mélyére ásunk, azért, mert olyan rendszerben élünk, amely egy teljesen őrült hiedelemre épül, egy vallásra, amely azt mondja, hogy a szabályozatlan piac minden problémánkat megoldja, és magától elrendezi a világot. Korábban sokan úgy gondolták, hogy a kommunista párt tudja a választ mindenre, aztán a piac töltötte be ezt a szerepet.

Tehát ez egyfajta vallás. Pedig a piac nem gondolkodik előre, nem foglalkozik a jövővel. A piac csak a saját logikája szerint tud működni, ez a logika pedig arról szól, hogy hogyan lehet minél gyorsabban minél többet keresni. A subprime jelzáloghitelezés gyakorlata ennek a tévhitnek a demonstrációja volt, és a rendszer törvényszerűen össze is omlott a végén.

Mennyire omlott össze? Vége a kapitalizmusnak?

Nem, még nincs vége a kapitalizmusnak, a világ most megpróbálja újraépíteni, ami lehetséges ugyan, de veszélyes, mert ha pontosan ugyanezt a rendszert reprodukáljuk, akkor a válság is újra fog termelődni néhány év múlva. Ráadásul ez a rendszer nem csak pénzügyi, hanem ökológiai válságot is okozott.

Most már persze senki nem neoliberális, mindenki a pénzügyi, gazdasági szabályozás szükségességéről, a globalizáció megregulázásáról beszél. De az igazi kérdés az, hogy megértettük-e, mi volt a neoliberális összeomlás valódi oka? Erről nem vagyok meggyőződve. Most szünet van, de a meccs újra fog kezdődni.

07

Lehetséges úgy megváltoztatni a rendszert, hogy kevesebb problémát okozzon?

Azt gondolom, hogy ez a válság egyben lehetőség is arra, hogy mélyen átalakítsuk a rendszert. Olyan befektetésekre van szükség, amely ökológiai szempontúvá teszik a termelésünket és az életmódunkat. Ezzel egyidőben pedig olyan szociális hálót kell létrehozni, amely megvédi azokat az embereket, akik az átalakítás miatt elveszítik a munkahelyeiket.

Tehát átalakításra és biztonságra van szükség. Gyökeresen át kell alakítanunk az autóipart, a mezőgazdaságot, az ipari termelést, drasztikusan csökkenteni kell az energiafogyasztásunkat. A legtöbb energiát energiatakarékossággal lehet megtermelni, és a fosszilis energiahordozókól át kell állni a megújulókra. Ezzel munkahelyeket teremtünk, és a klímaváltozással szemben is felvesszük a harcot.

Ez az általunk javasolt zöld New Deal. Az első nagy gazdasági világválságra adott válasz szociális New Deal volt, most azonban ökológiai New Dealre van szükség: újfajta termelés, új, fenntartható mezőgazdaság, a környezetszennyezés megadóztatása, és így tovább.

Nőtt a zöld pártok iránti érdeklődés a válság következtében?

Igen, mert sok ember érzi, hogy a régi megoldások már nem működnek. Sem a szocialista, sem a konzervatív válaszok nem érvényesek, az emberek új utakat keresnek. Mi húsz éve érvelünk amellett, hogy a gazdasági és az ökológiai válságok között összefüggés van, és hogy a következményeiket csak együtt lehet kezelni. Ma már Sarkozy, Merkel, a konzervatívok és a szocialisták is eljutottak erre a következtetésre, de részükről ez sajnos sokszor megmarad a szavak szintjén.

A német kormány válságkezelő intézkedései például mindenféle ökológiai szempontot nélkülöznek. Csak beszélnek a zöld forradalomról, de a döntések még nem tükrözik ezt az elkötelezettséget. Nekünk viszont megoldásaink is vannak, és minden javaslatunkért keményen harcolunk.

04

Milyennek látja az európai zöldek esélyeit az EP-választáson?

Jelenleg csak a negyedik legnagyobb frakció vagyunk, de mindig nagyon kezdeményezők voltunk, és ha erősebbek leszünk, több lehetőségünk lesz arra, hogy a zöld New Dealt a következő parlament napirendjének középpontjába állítsuk.

Abban biztos vagyok, hogy egy év múlva Kelet-Európában is sokkal nagyobb arányban lesz jelen a zöld gondolat a politikában, talán éppen azért, mert új szereplők jelennek meg a politikai térképen, és erre az EP-választások jó első lépcsőfokot jelentenek.

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy errefelé nagy divat amerikára hivatkozni, és eddig sokan Bush rossz megoldásait szajkózták minden körülmények között. De most Busht Obama, és vele egy sokkal zöldebb politika váltotta fel az Egyesült Államokban, és ez kihúzza a szőnyeget az olyan politikusok alól, mint például Vaclav Klaus cseh elnök, aki Bushra hivatkozva minősítette bullshitnek a klímaváltozást.

Magyarországon legalább fél tucat zöld párt működik, miért pont az LMP-t támogatja az európai zöldek frakcióvezetőjeként?

Mert a régi, Droppa-féle Zöld Párt nem váltotta be a hozzá fűződő várakozásokat. Az LMP-ben azért látok lehetőséget, mert fiatalok, nagyon elszántak, és jövőtudatosak.

Magyarország egy olyan pontra érkezett, amikor új politikai struktúrára volna szüksége. A régi pártok kifulladtak. A Fidesz jó válasz volt a kommunizmus után, de azóta populisták lettek. A szocialisták a régi világot képviselik, és egyre erősebbek a fasiszták, a szélsőjobboldal is. Az egyetlen igazán modern új pártnak az LMP-t látom.

05

Korábban az SZDSZ-t is támogatta.

Sok barátom volt köztük, mert ők is harcoltak a kommunizmus ellen, de politikailag nem támogattam őket. A legtöbb liberális nagy hibát követett el, amikor azt gondolta, hogy a piaci fundamentalizmus a jó válasz a kommunizmusra. A nem szabályozott piac káoszt és válságot okozhat, ezt látjuk most. Mi szociális és ökológiai szempontú, szabályozott piacot szeretnénk. Ha nem szabályozzuk a piacot, akkor ez a krízis tartósan fenn fog maradni.

Az interjút itt lehet kommentálni