Kiszúrtak a francia szélsőjobb öregapjával

2009.05.07. 10:38 Módosítva: 2009.05.07. 10:38
Megváltoztatták a házszabályt az Európai Parlamentben, nehogy a francia Nemzeti Front elnöke, Jean-Marie Le Pen nyithassa meg az EP első ülését a választás után. Csak a liberálisok nem értettek egyet a szélsőjobboldali botránypolitikus elleni fellépéssel.

Az Európai Parlament képviselői egyik utolsó munkanapjukon kiszúrtak Jean-Marie Le Pennel, a francia Nemzeti Front vezetőjével. Már márciusban elkezdtek aggódni baloldali EP-képviselők, hogy milyen kínos lesz, ha nyáron a frissen megválasztott parlament alakuló ülésén Le Pen elnököl majd. Eddig ugyanis a házszabály szerint a legidősebb EP-képviselő elnökölhetett az első nap, amikor még nincs megválasztva az új elnök. Az 1928-ban született Le Pen most a legöregebb bejutásra esélyes képviselőjelölt az egész kontinensen.

A szerdán hozott új szabály szerint ezentúl nem a legöregebb képviselő vezeti az első ülést, hanem az előző ciklus házelnöke. Ha őt nem választják újra, akkor 14 alelnöke közül valamelyik, és ha az alelnökök közül sem választottak senkit sem újra, akkor az a képviselő, aki legrégebb óta dolgozik az EP-ben.

A változtatást a szocialistákon és a többi baloldali frakción kívül támogatta a jobbközép néppárt is. Le Pen ellen az volt a legfontosabb kifogás, hogy márciusban az EP-ben a holokauszt jelentéktelenségét hangsúlyozta.

Csak a liberálisok nem támogatták a lex Le Pennek is nevezett módosítást. „Attól hogy valakit utálunk, nem különböztethetjük meg" – érvelt Graham Watson frakcióvezető. Hozzátette, hogy a pártoknak inkább a kampányban kellene megverniük Le Pent és nem szabályokkal küzdeni ellene.