Ödön
1 °C
11 °C

Megtámadta az EP-választási eredményt megállapító határozatot két magánszemély

2009.06.13. 18:05
A Legfelsőbb Bíróságtól azt kéri két magánszemély, hogy egészítse ki az Országos Választási Bizottság EP-választási eredményt megállapító határozatát. A beadványt szombaton elküldték az MTI-nek is.

A két magánszemély a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmében többek között azt kifogásolja, hogy az OVB június 11-i ülésére - ahol megállapította az EP-választás eredményét - nem tette közzé a www.valasztas.hu honlapon az ülés idejét és napirendjét tartalmazó meghívót, így arról a választópolgárok nem értesülhettek. (Az OVB ülései nyilvánosak nemcsak a sajtó, hanem bármely állampolgár előtt.)

A beadványozók szerint azzal, hogy az OVB a döntéshozatalából kizárta a nyilvánosságot, megsértette a választási eljárási törvénynek a nyilvánosságra vonatkozó előírását, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Kifogásolják azt is, hogy az OVB az EP-választás eredményét az eredménymegállapításról szóló határozatának mellékletében foglalta össze, miközben a törvény nem teszi lehetővé, hogy a határozat tartalmát az OVB ilyen módon, külön dokumentumként kezelve, osztottan határozza meg és tegye közzé. Kifogásolják azt is, hogy a honlapon közzétett határozathoz - a határozatban foglalt utalás ellenére - nem kapcsolódik melléklet, vagyis - álláspontjuk szerint - a melléklet hiányában az OVB a határozat közzétételére vonatkozó jogszabályi előírást is megsértette.

A kérelmezők álláspontja szerint az OVB-nek határozatában konkrétan meg kellett volna állapítania, hogy mi volt a választás eredménye, azaz a jelölő szervezetekre a választópolgárok mennyi érvényes szavazatot adtak le, és a leadott szavazatok alapján a listát állító pártokat hány mandátum illeti meg. Ezért azt kérik az LB-től, hogy egészítse ki az OVB eredménymegállapító határozatát.

A bírósághoz forduló magánszemélyek szerint az OVB eredménymegállapító határozata azért is jogszabálysértő, mert a választás eredményének megállapítása során nem vizsgálta és határozatában meg sem említette a választás napján (2009. június 7-én) megvalósult és kirívóan magas számú kampánycsendsértéseknek a választás eredményére gyakorolt hatását.

Holott - mint beadványukban írták - az OVB-nek állást kellett volna foglalnia abban a kérdésben, hogy a ténylegesen megvalósult kampánycsendsértések sokasága jogsértő módon kihatott-e a választások tisztaságának, törvényességének biztosítására, a pártatlanság érvényesítésére, és arra, hogy milyen hatása volt a választói akarat szabad, befolyásolástól mentes érvényesülésére.

Ezért kérik az LB-t, hogy állapítsa meg - az OVB-határozat indokolásának kiegészítésével - hogy a 2009. június 7-én bekövetkezett kampánycsendsértések a választási eredmény megállapítását mennyiben befolyásolták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?