Nagyott bukott az SZDSZ

2009.06.07. 23:06 Módosítva: 2009.06.07. 23:08
Az SZDSZ nem jutott be az Európai Parlamentbe, a választáson induló pártok közül nemcsak a Fidesz–KDNP, az MSZP és a Jobbik, hanem az MDF és az LMP is megelőzte a begyűjtött szavazatokat tekintve. Fodor Gábor bejelentette: a kudarc miatt hétfőn felajánlja lemondását.

Fodor Gábor az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy összehívta hétfőre az SZDSZ ügyvivői testületét, ahol a választási kudarc miatt felajánlja a lemondását. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ eredménye kudarc, jobbra számítottak, de a pártot megbüntették a választók. Közölte, hogy a szavazók véleménye az SZDSZ többéves politikájának szól, az eredményeket később higgadtan elemezni kell. Végül azt mondta, hogy aggasztónak tartja a szélsőjobb előretörését.

A liberálisok csak Budapesten és Pest megyében kaptak két százaléknál többet. A párt öt megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) az utolsó előtti helyen végzett.

Vasárnap esti képek az SZDSZ-székházából

Az SZDSZ Budapesten szerepelt a legjobban, érdekes módon a legjobb eredményeket a budai ellenzéki vezetésű kerületekben (I., II., XII.) és a szintén ellenzéki vezetésű V. kerületben (a XIII., a VI. és a VII. kerület mellett) érte el. A liberális párt országosan összesen 62 391 szavazatot gyűjtött be, ez a szavazatok 2,16 százalékára volt elég. A pártot ezzel nemcsak a Fidesz–KDNP, az MSZP és a Jobbik, hanem az MDF és az LMP is megelőzte.

Négy évvel ezelőtt, a 2005. június 13-án tartott választáson az SZDSZ 237 908 szavazatot, az összes szavazat 7,74% -át megszerezve két képviselői helyhez jutott. Az előzetes várakozásokat is felülmúló szereplés eredményeként Demszky Gábor és Szent-Iványi István kapott helyet az Európai Parlament harmadik legerősebb frakciójában. 2004 őszén a főpolgármester megvált EP-képviselői mandátumától, helyére Mohácsi Viktória került.