Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz tévés vita a választások előtt

2009.06.03. 21:58
A pártok egyezségének hiányában nem lesz listavezetői vita a Magyar Televízióban (MTV) - közölte a közszolgálati médium szerdán az MTI-vel. Az MSZP szerint felháborító, hogy a Fidesz nem hajlandó részt venni a vitán, a Fidesz viszont úgy látja: a szocialisták megfutamodtak a vita elől. A nyolcpárti vitát Bokros Lajos, az MDF listavezetője kezdeményezte.

A Magyar Televízió közleménye szerint a "két párt ma délután nem fogadta el a délelőtti pártközi egyeztetésen előzetesen kidolgozott feltételeket". Mint írták, az európai parlamenti választáson induló nyolc párt kampánystábjának képviselői reggel egy fővárosi kávéházban egyeztettek az MTV illetékeseivel arról, hogy péntek déltől másfél órás időtartamban, három témakörben, azonos időkeretben vitáznának listavezetőik, s a felvételt aznap este 22.00 órától vágatlanul sugározná a közmédium egyes csatornája.

A Fidesz lemondta, az MSZP-nek kérései lettek volna

Hat párt elfogadta a feltételrendszert. A Fidesz jelezte, hogy számára a vita feltételei nem megfelelőek, ezért a listavezető részvételét lemondták. Az MSZP pedig arról tájékoztatta az MTV-t, hogy további kérései vannak a műsorral kapcsolatban.

Egymásra mutogatnak

Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy kommentálta a vita elmaradását, hogy úgy tudja, a Fidesz lemondta a részvételt. Szavai szerint felháborító és megdöbbentő, hogy a Fidesz mondvacsinált indokokkal nem hajlandó részt venni sem többpárti, sem kétpárti vitában. "Ennél Magyarország és a Fidesz választói is többet érdemelnek" - fogalmazott.

Nyakó István szerint a Fidesz nem tud elszámolni országellenes destruktív politikájával, nem tud alternatívát mutatni arra, hogy miként kell kezelni a világgazdasági válság magyarországi hatásait. Hozzátette: a Schmitt Pál, a Fidesz listavezetője sem tud elszámolni elmúlt ötéves tevékenységével, azzal, amikor az ország érdeke ellenében szavazott, vagy nem is volt jelen az üléseken.

A Fidesz - Szijjártó Péter szóvivő szavai szerint - rendkívül sajnálja, hogy a szocialisták megfutamodtak a listavezetői vita elől.

"Az MSZP nyilvánvalóan azért van kétségbeesve, mert nem tud elszámolni a választók felé a válság félrekezelésével és az ország tönkretételével. Június 7-én azonban nem tudják megúszni a szembenézést, az emberek világossá tehetik, hogy elegük van a hazugságokból, a munkanélküliségből, a megszorító intézkedésekből, vagyis elegük van a Gyurcsány-Bajnai korszakból" - fogalmazott a szóvivő.

Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője csalódását fejezte ki amiatt, hogy Schmitt Pál, a Fidesz listavezetője lemondta részvételét a péntekre tervezett nyolcpárti televíziós vitán, egyúttal arra kérte a Fidesz jelöltjét, vegyen részt egy olyan nyilvános vitán, amelyen ők ketten beszélnének az EP-ben végzett eddigi munkájukról és terveikről.

"Szomorúan értesültem arról, hogy Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti listájának vezetője lemondta a részvételt a pénteki televíziós vitán. A Fidesz listavezetőjének lépése megcsúfolása a demokráciának: gyáva megfutamodás a választókkal való szembenézés elől" - írta szerdai közleményében Szent-Iványi István. Ugyanakkor kiemelte: szükség lenne egy nyilvános vitára, hiszen a pártok jelöltjeinek és programjának megismerhetősége a demokratikus választások fontos feltétele.

A Dunán még lehetne

A Duna Televízió szerda este közölte: fenntartják egy napja tett ajánlatukat egy ilyen vita megrendezésére. Szeles Pál, a Duna TV szóvivője elmondta: továbbra is áll ajánlatuk, hogy a vita során a határon túli magyar jelölőszervezetek egy-egy képviselőjét is kapcsolják, de arra is hajlandóak, hogy a két legnagyobb támogatottságú magyarországi tömörülés képviselőjének külön adjanak lehetőséget érveik ütköztetésére.

Bokros Lajos, az MDF listavezetője még május 11-én hívta szakmai vitára az EP-választáson induló pártok listavezetőit, hogy a választópolgárok megismerkedhessenek "a valódi programokkal".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke múlt pénteken azt közölte, hogy Bokros Lajos, a párt listavezetője szerdán egy budapesti rendezvényközpontban várja az EP-választáson induló pártok képviselőit, ahol a média nyilvánossága előtt, független moderátor segítségével ütköztethetik elképzeléseiket.

A vita szerdán nem valósult meg, de Bokros Lajos a nap folyamán bejelentette, hogy pénteken 12 órakor, a Magyar Televízió új székházában rendezik meg a vitát, és reményét fejezte ki, hogy minden listavezető ott lesz.