Orbán: Túlzás Slotáék showműsora

2009.06.04. 20:39
Erősebben fogalmazott volna, ha tudja, hogy ekkora figyelmet kap esztergomi kijelentése Szlovákiában, mondta Orbán Viktor egy csütörtöki interjúban. A Fidesz elnöke túlzásnak tartja a Ján Slota reakcióját az ügyben, emellett szerinte a tényeken nem lehet változtatni.

Ha tudom, hogy ennyire figyelnek, sokkal határozottabban, és kétszer ilyen hosszan beszéltem volna, reagált a szlovák parlament rendkívüli ülésén elhangzottakra Orbán Viktor csütörtökön az RTL Klubnak adott interjújában "A reakciót (...) a politikai szórakoztatóipar részének tekintem" - fogalmazott.

Orbán emellett túlzásnak tartja, hogy egy egész Európában "fasisztoid" pártként számon tartott szlovák párt elnöke ilyen showműsort rendezhet. "Az élet tényein nem lehet változtatni, a helyzet úgy fest, hogy az egész Kárpát-medencében vannak magyarok, és ez többet nyom majd a latban, mint az országhatárok" - közölte.

Összeült miatta a szlovák parlament

Orbán Viktor az előző héten Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott, hogy az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A határon túli területeken tett látogatásaira utalva Orbán kijelentette, hogy a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A kijelentés miatt a szlovák kormánykoalíció a pozsonyi parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte, amely szerdán délután össze is ült. Egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli a Fidesz elnökének és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.

A rendkívüli ülésen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának törvényen kívül helyezését javasolta, Robert Fico kormányfő pedig beszédében "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön megvédte Orbánt, aki szerinte nem neofasiszta, ugyanakkor nem kellene provokálnia.

A rendszerváltást idézi az összefogás

Ma szélesebb összefogás van Magyarországon a kormánnyal és a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal szemben, mint a rendszerváltáskori szavazáson, mondta Orbán Viktor a Fidesz elnöke csütörtökön az RTL Klubnak adott interjújában.

"Azt hittem, hogy annál nagyobb összefogás, annál szélesebb egyetértés, mint ami 1990-ben volt a kommunista rendszerrel szemben, már aligha jöhet létre még egyszer" - fogalmazott a pártelnök. Hozzátette: az emberek valami újat akarnak, így zárójelbe került az, hogy ki konzervatív, liberális, kereszténydemokrata, ki dolgozott a Kádár-rendszer ellen.