Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Péntekig kérhet igazolást, aki nem a lakóhelyén szavaz

2009.06.01. 12:16
Még öt napig kérhetnek igazolást a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de Magyarország egy másik településén élni kívánnak a választójogukkal.

A magyar választópolgárok az EP-választáson nem csak lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen is voksolhatnak, ha ezt előre kérik a helyi választási iroda vezetőjétől, azaz a jegyzőtől.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján a választás előtti második napig, június 5-ig kérhetnek a választók. Ajánlott levélben is lehetett igazolást kérni, de a kérelemnek június 2-ig meg kell érkeznie a helyi választási irodába.

Ha a választópolgár az igazolás kiadását követően valamiért meggondolja magát, és mégis a lakóhelyén szeretne szavazni, akkor június 4-ig még kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy vegye vissza az eredeti szavazókörbe. A kiadott igazolást ekkor bevonják, így nem fordulhat elő, hogy valaki két helyen is szavaz.

A választó azokon a településeken, ahol több szavazókör van, nem dönthet maga, hogy melyikben kíván szavazni, hanem csak az erre a célra kijelölt szavazókörben adhatja le a voksát.