Az osztrák zöldek postán nyertek egy mandátumot

2009.06.09. 21:24
Két nappal az európai parlamenti választások után elveszített egy mandátumot az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a Zöldek pedig nyertek egyet Ausztriában a postán leadott szavazatok eredményeként - jelentették be kedden Bécsben.

A keddig feldolgozott több mint 185 ezer postai szavazat alapján részben újra kellett osztani a 17 osztrák EP-képviselői helyet. Az SPÖ így eddigi hat helyéből egy újabbat elveszített, a Zöldek pedig ismét két képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. A postai szavazatok a részvételi arányt is javították. A vasárnapi előzetes adatok még valamivel a 43 százalékos uniós átlag alatti, 42,4 százalékos részvételről tanúskodtak, az újabb osztrák "részeredmény" 45,3 százalék.

A levélben leadott szavazatok feldolgozása jövő hétfőig tart, addig kell beérkezniük a borítékoknak. Idén először szavazhattak Ausztriában európai parlamenti választáson levélben azok a választásra jogosultak, akik a választás napján külföldön, illetve Ausztriában, de lakóhelyüktől távol tartózkodtak. A szavazólapokat a választás előtt legkésőbb két nappal igényelhették a választók. A választás hivatalos végeredményét június 24-én hirdetik ki Ausztriában.

Ha életbe lép a lisszaboni szerződés, 17-ről 19-re nő az EP-ben Ausztriának fenntartott helyek száma. Ebben az esetben az SPÖ és az eddigi eredmények alapján mandátum nélküli, a választáson először indult Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) kaphat egy-egy mandátumot.