Szili Katalin: Agyonvertek bennünket

2009.06.08. 18:17
Szili Katalin házelnök az MSZP hétfői frakcióülésén azt javasolta, hogy a döntéshozatalra is felhatalmazott kongresszust hívják össze, ne pedig a pártértekezletet. Szerinte szembe kell nézni az EP-választás eredményeivel, és ennek csak így lehet súlyt adni. A frakcióülésen Gyurcsány Ferenc is megjelent, a leghátsó sorba ült le, és nem szólt hozzá a vitához.

Pártértekezlet helyett kongresszus összehívását javasolta Szili Katalin házelnök az MSZP hétfő délelőtti frakcióülésén, tudta meg az MTI több forrásból. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte kíméletlen őszinteséggel kell szembenézni az EP-választás eredményével. "Agyonvertek bennünket" – fogalmazott.

Az MTI szerint a házelnök nem tisztújítást akar, hanem azt, hogy súlyt adjanak a szembenézésnek, amelynek együtt kell járnia a párt megújításával. A kongresszus és a pártértekezlet között az a különbség, hogy az utóbbin csak megbeszélni tudják a történteket, az előbbin viszont döntéseket is hozhatnak.

Több szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt megújításának irányt mutathat az a nyolc pont, amelyet Bajnai Gordon közeli külső megfigyelőként a szombati választmányi ülésen megfogalmazott. A miniszterelnök szerint az MSZP-nek meg kell határoznia saját identitását, szüksége van egy jól működő szervezetre, ennek keretrendszerére, világos stratégiára, motivált tagságra, szellemi holdudvarra és határozottabb kommunikációra. A kormányfő a hitelesség visszaállítását is nagyon fontos elemnek tartotta.

Az MTI úgy tudja, hogy a hétfői frakcióülésen érdemben nem reagáltak Szili Katalin javaslatára. A képviselőcsoport ülésén senki nem fogalmazott meg igazán kemény kritikát az eredmény miatt. Sokkal inkább az volt a téma, hogy a Jobbik várakozáson felüli eredményt ért el vasárnap.

A frakcióülésen felszólalt Bajnai Gordon is, aki felhívta az MSZP figyelmét, hogy a jövője érdekében támogatnia kell a kormányt. Elmondta, hogy szimbolikus, a társadalom hátrányosabb helyzetű csoportjainak szóló intézkedésekre van szükség.

A frakcióülésre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is elment, aki először vett rész a testület megbeszélésén, mióta távozott a kormányfői posztról. A leghátsó sorban ülő politikus nem szólt hozzá a vitához.

A frakcióülésen nem merült fel az előre hozott választás kérdése, sőt az egyik polgármester úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc távozásakor lett volna értelme, de most már nem nyernének vele semmit a szocialisták.

Korábban több városvezető is felvetette az előre hozott választás lehetőségét, amellyel többségük szerint legalább azt el lehetett volna érni, hogy a 2010 őszi helyhatósági választáson viszonylag jól szerepeljenek a szocialisták.

Az MSZP megyei elnöki és az országos elnökségi ülést tart kedden, mind a két testület foglalkozik a július 4-ére tervezett pártértekezlettel. Ezeken a fórumokon dőlhet el, hogy lesz-e komoly támogatottsága annak, hogy inkább kongresszust tartsanak.