Szonda Ipsos: Fidesz, MSZP, Jobbik

2009.06.05. 13:11 Módosítva: 2009.06.05. 13:11
Minden bizonnyal három párt juttat képviselőket az Európai Parlamentbe, derül ki a Szonda Ipsos vasárnapi szavazás előtti utolsó közvélemény-kutatásából, amit a kampánycsend kezdete előtt még közzé lehet tenni.

Valószínűleg az utóbbi hónapokban jellemző erőviszonyokat hozza a vasárnapi választás, a Fidesz nagyjából háromszor annyi szavazót tud majd az urnák elé vinni, mint az MSZP, közölte a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég. Az ellenzéki párt fölényes győzelme várhatóan 15 mandátumot ér, a kormánypárt feltehetően 5 helyet szerez az európai képviseletben.

Május végén a szocialista szavazók aktivitása elmaradt a fideszesekétől, ha ez vasárnapig nem változik, akkor elképzelhető nagyobb különbség is a mandátumokban, áll a Szonda hírében. Ha az MSZP alatta marad a 20 százaléknak, elképzelhető a 16-4-es mandátumarány is. Ahhoz, hogy az MSZP 6 mandátumhoz jusson, meg kell közelítenie a 25 százalékos eredményt – ez nem kizárt, de kisebb a valószínűsége.

Az EP-választás relatív nyertese lehet a Jobbik, biztosan átlépi az 5 százalékot, és 1 mandátumot mindenképpen szerez, de arra is elég nagy esélye van, hogy a szavazatok, több mint 7 százalékával 2 képviselőt küldjön Brüsszelbe.

Az MDF-nek nagyobb esélye van, hogy megközelíti az 5 százalékot, mint az SZDSZ-nek. A jelenlegi politikaellenes közhangulatban, a vártnál jóval kisebb részvétel esetén elvileg számukra sem lehetetlen a küszöb átlépése, gyakorlatilag azonban a friss adatok fényében ennek kisebb a valószínűsége.