A Jobbik kiábrándult szocialistákkal nyert

2009.06.07. 23:43 Módosítva: 2009.06.08. 01:20
Csak két megyében ért el 20 százaléknál jobb eredményt az MSZP – épp annyiban, amennyiben a Jobbik, amely hét megyében meg is előzte őket. Ráadásul olyanokban, amelyek többsége korábban MSZP-s többségű volt. A radikálisok mellett a nap nyertese az LMP, az SZDSZ eltűnt vidékről. És minél erősebb volt a Fidesz, annál gyengébb a Jobbik.

Eddig stabilnak hitt szavazóbázisát veszítette el az EP-választáson az MSZP. Nem is elsősorban azzal, hogy nemcsak a tizenkilenc megyében, hanem az eddig inkább baloldali fővárosban is hatalmas fölénnyel nyert a Fidesz–KDNP. Sokkal inkább azzal, hogy hét megyében a Jobbik több szavazatot kapott, mint az MSZP. Ebből a hétből hat megye Kelet- és Észak-Magyarországon van.

A szocialisták országos összesítésében is alig verték a Jobbikot: 501 967 szavazatot kaptak, míg a radikálisok 426 746-ot. Az MSZP-nek azért is sokkoló ez az eredmény, mert ennyire kevés támogatójuk még sosem volt, az 1990-es választáson az állampárti múlt súlyos terhével is összeszedtek 534 ezret.

Balról jobbra

Ha megnézzük a megyei eredményeket, látható, hogy a Jobbik főként olyan megyékben előzött, amelyek többsége eddig hagyományosan MSZP-fellegvárnak számított: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Nógrád. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi MSZP-szavazók tömegei választották a baloldalból kiábrándulva a Jobbikot. Ha a radikálisok és az MSZP támogatottságát összeadjuk, ezekben a megyékben 31–40 százalékot kapunk, ami alig marad el a szocialisták 2006-os eredményeitől.

Az is látható, hogy a Jobbik mellett a baloldali radikális Munkáspárt is ezekben az eddigi MSZP-s megyékben tört előre: legjobb eredményeiket Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében érték el, majd jön Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés.

A szocialistáknak a legnagyobb pofon az lehet, hogy csak Budapesten és Komárom-Esztergom megyében kapták meg a szavazók legalább egyötödének támogatását. A fővárosban elért 22,3 százalék a legjobb eredményük, a mélypont Hajdú-Bihar megye 12,58 százalékkal.

Az MSZP fővárosi 22,3 százaléka öt százalékkal több, mint az országos átlaga. A párt legjobban a Fidesz számára legrosszabbnak számító XIII. kerületben szerepelt, azonban az ottani 29,59 százalékával ott sem tudta megelőzni a Fideszt. A szocialisták Kőbányán szerepeltek még elég jól, valamint és Csepelen, Újpesten, Zuglóban és a XV. kerületben is a budapesti átlag felett produkáltak.

Bár Budapesten hagyományosabban erősebbek a baloldali pártok, mint az ország többi részén – ez a mostani választásból is kiderült –, figyelmeztető jel, hogy a fővárosban az eddigi összes választáson kényelmesen öt százalék felett végző SZDSZ most csak 4,47 százalékig jutott.

Nem bírták el a nyomást

Az eredmények közzététele előtt Lakner Zoltán politológus azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a nap nagy kérdése: elbírja-e azt a nyomást az SZDSZ, hogy az MDF és az LMP is ráhajtott a szavazóbázisára. Nos, nem bírta el. Az MDF minden megyében negyedik, a nap egyik nagy nyertesének számító LMP három megye kivételével stabil ötödik lett – két helyen a Munkáspárt, Szabolcsban az MCF előzte meg –, miközben az SZDSZ egyetlen megyében, de még a fővárosban sem lett jobb a hatodiknál.

A liberális párt vidékről teljesen eltűnt: 18 megyében két százalék alatt maradt a támogatottsága, és Pest megyében is csak 2,2 százalékot ért el. Ötben megyében az SZDSZ csak a hetedik helyet szerezte meg a nyolc listából. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben a Munkáspárt, Szabolcsban az MCF listája előzte meg a liberálisokét.

Fidesz–Jobbik-libikóka

Akárcsak az MSZP, a Jobbik is két megyében hozta magát húsz százalék fölé: Borsodban csaknem 23, és Hevesben is több mint húsz százalékot értek el. A Fidesz Budapesten kívül ebben a két megyében érte el a legrosszabb, 49–50 százalékot eredményét. Ugyanakkor a Jobbik is azokban a megyékben volt a leggyengébb, ahol a Fidesz a legjobb. Például egyetlen megyében, Vasban maradt a Jobbik tíz százalék alatt – 9,25 százalékot szerzett –, és ebben a megyében volt a legnagyobb, 68,37 százalékos a Fidesz támogatottsága.

Ez a jelenség Budapesten is megfigyelhető. Ahol Budán tarolt a Fidesz, ott a Jobbik kifejezetten rosszul szerepelt, míg Csepelen és a pesti oldal külső kerületeiben a fővárosi átlagnál többet kaptak a radikálisok (és kevesebbet a Fidesz). A Jobbik valamivel így is rosszabbul szerepelt Budapesten, mint vidéken: 12,59 százaléka 2 százalékkal rosszabb, mint az országos eredménye.

A Fidesz mindehol győzött, még Budapesten is, habár ott több mint hat százalékkal kevesebbet kapott, mint vidéken. Így is 48,11 százalékos eredményt ért el, vagyis majdnem minden második fővárosi szavazatot megkapott. Legjobban szokás szerint a budai elitkerületekben, míg a pesti oldalon a XVI. kerületben végzett. A párt legrosszabb eredményét a XIII. kerületben, az Angyalföldből és Újlipótvárosból álló kerületben érte el, csak itt nem érték el a negyven százalékot. Csepelen és Kőbányán is átlagnál rosszabbul szerepeltek.

Masszív MDF

Az MDF kiegyensúlyozottan szerepelt: sehol sem végzett négy százalék alatt – Borsodban kapott 4,05 százalékot –, viszont kilenc megyében öt százalék fölötti, ezen belül Csongrádban 5,9 százalékos támogatottsága volt. Budapesten hat, négy kerületben hét százalék fölött kapott.

A Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listája hat megyében két százaléknál többet, ezen belül Pest megyében majdnem három százalékot (2,98) ért el. A lista Budapesten kapta összes szavazatának majdnem a felét, és ezzel 4,89 százalékot ért el. Az új párt megverte ezzel a budapesti pártnak tekintett SZDSZ-t, amely csak 4,47 százalékot kapott a fővárosban (bár ez még így is azt jelenti, hogy majdnem minden második SZDSZ-es szavazó fővárosi)

A Munkáspárt csak Csepelen kapott egy százaléknál többet, míg a Roma Összefogás alig kapott szavazatot a fővárosban, mindössze 1028-an választották a listáját. Az MCF csak Hevesben és Szabolcsban tudott ellépni az utolsó helyről – utóbbiban ötödik lett –, míg a kommunisták Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében szereztek ötödik helyet. Borsodban és Békésben hatodik, a többi megyében és a fővárosban a hetedik helyet szerezték meg.