Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Alkalmasnak találják Andort a biztosi posztra

2010.01.13. 22:50 Módosítva: 2010-01-13 22:50:34
Alkalmasnak találja Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak - mondta el a magyar jelölt meghallgatásának értékelését követően Pervenche Beres, az EP-bizottság elnöke.

Az értékelő ülés után - szerda késő este - újságíróknak nyilatkozva a francia szocialista EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a bizottság hivatalosan egy bizalmas levélben továbbítja javaslatát az EP vezetőihez. A bizottsági tagok jelentős többségének az volt a véleménye, hogy a jelölt "rendelkezik azzal a készséggel és alkalmassággal, hogy betöltse a posztot" - fogalmazott.

Andor László
Andor László

Beres azt is elmondta, hogy "bizonyos politikai csoportok" az említettől eltérő véleményeket is kifejezésre juttattak az értékelésen, de ezek "egyáltalán nem mondhatók többséginek". Hozzátette, hogy bizonyos fenntartásokat a bizalmas levél is említ, de erről nem közölt részleteket.

Beres nem mondta, de korábbi nyilatkozatokból az derül ki, hogy elsősorban a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt nem győződött meg tökéletesen a magyar jelölt alkalmasságáról.

Őry: Felkészületlen volt, mellébeszélt

A frakció témafelelőse, a fideszes Őry Csaba a meghallgatás után úgy nyilatkozott: "kiütközött a jelölt tapasztalatlansága", Andor "eléggé felkészületlen volt, és mellébeszélt". Sok kérdés hangzott el konkrét témákról, de megkerülte a konkrét válaszokat - tette hozzá akkor Őry, sajnálatosnak nevezve azt is, hogy a tárcának szűkek a keretei.

Andor Lászlót szerda délután hallgatta meg a bizottság. Az Európai Parlament várhatóan január 26-án szavaz arról, alkalmasnak tartja-e a tagországok jelöltjeiből álló bizottságot a következő öt év alatt munkára. A képviselők plénuma az uniós szabályok értelmében nem egyenként szavaz majd a jelöltekről, hanem egyetlen voksolással, testületként hagyja jóvá a bizottságot.

Beres az értékelést követően, személyes véleményként megismételte azt a korábban tett nyilatkozatát, hogy Andor László a meghallgatáson adott válaszaival kedvező benyomást tett rá biztosi képességeit illetően.

Ő is elismerte, hogy a meghallgatáson több megjegyzés hangzott el, amely a jelölt válaszaiból a konkrétumot hiányolta, de úgy vélte, nem várható el egy kijelölt biztostól, hogy már munkája előtt tökéletes pontossággal tudja, mit fog majd csinálni hivatalba lépését követően.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!