Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Nem csak a növekedés számít

2010.01.13. 19:30
Az európai gazdasági növekedés biztosítása és új munkahelyek megteremtése mellett társadalmi szolidaritásra is szükség van ahhoz, hogy az unió elő tudja mozdítani lakosainak jólétét - hangsúlyozta Andor László magyar EU-biztosjelölt szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága előtti meghallgatásán.

A gazdasági válság fő terheit a legrosszabb szociális helyzetben levők, a leggyengébbek viselik - figyelmeztetett a magyar pénzügyi szakember, akit Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt az EU-biztosi tisztségre. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárcát szánja Andornak a testületben. Ehhez a portfólióhoz tartoznak az úgynevezett "társadalmi befogadással" kapcsolatos kérdések is.

A magyar biztosjelölt az EP-képviselők előzetesen feltett kérdéseire adott válaszában egyebek közt azt írta: biztosként minden tőle telhetőt meg kíván tenni a munkanélküliség emelkedésének megállítása érdekében. Meghallgatásán az azonnali lépések szükségességét hangsúlyozta e cél érdekében. A legsebezhetőbb, legtöbb szolidaritást igénylő társadalmi rétegek közül kiemelte többek közt a romákat, a nyugdíjasokat, a csökkent munkaképességűeket, a hátrányos helyzetű térségek lakóit. Andor szerint "tisztességesebb, fenntarthatóbb, valamint szélesebb részvételt feltételező Európára" van szükség.

Alacsony munkanélküliség vagy kiterjedt szociális rendszer?

Bokros Lajos, az MDF színeiben a meghallgatáson azt vetette fel, hogy a foglalkoztatás- és a szociálpolitika ellentmondásba is kerülhet egymással, amikor például a szociálpolitika csak a munkahelymegőrzést támogatja, új munkahelyek teremtését nem. Andor szerint bizonyos esetekben ilyen ellentmondás felmerülhet, de makroszinten ez a probléma nem valós. Tapasztalatok mutatják - mondta -, hogy kiterjedt szociális rendszer jól tud működni alacsony munkanélküliség mellett. Az a lényeg - tette hozzá -, hogy a vállalkozások ne a munkaerőköltségek lenyomásában versenyezzenek egymással.

A szocialista Göncz Kinga azt kérdezte, mely rétegeknek jelenthet segítséget a mikrohitelezési program. Válaszában Andor visszautalt a legnehezebb szociális helyzetben lévőkre, azokra, akiknek mikrohitel-konstrukció hiányában semmi esélyük nem lenne arra, hogy vállalkozásba kezdjenek.

Romákkal kapcsolatos elképzelések

Érdeklődtek a képviselők a jelöltnek a romákkal kapcsolatos elképzeléseiről is. Andor László fontos vívmánynak nevezte, hogy a romapolitikát az elmúlt években sikerült európai szintre emelni, és kilátásba helyezte, hogy az új bizottság további lépések lehetőségét, újabb eszközöket keres majd ezen a területen. A fideszes Járóka Lívia azt vetette fel, hogy Maros Sefcovic, az intézményközi kapcsolatok és az igazgatási terület szlovák EU-biztosjelöltje korábban tett olyan kijelentést, miszerint a romák visszaélnek a jóléti rendszerrel. Andor leszögezte: nem kommentálja jelölttársa kijelentését, mielőtt vele nem beszél erről. A maga véleményeként megerősítette, hogy a romák talán a legsérülékenyebb társadalmi csoportot jelentik, és nem csupán a rossz körülmények, hanem kirekesztésből fakadó hátrányok is sújtják őket.

Túlzó aggodalmak

Egy német képviselő arról érdeklődött a magyar jelöltnél, hogyan látja a nyugat-európai EU-tagországok kelet-európai munkaerőt korlátozó intézkedéseinek helyzetét. Andor úgy ítélte meg, a korlátozások bevezetését megelőző aggodalmak túlzónak bizonyultak. Hozzátette: a korlátok teljes felszámoláskor számítani kell helyi feszültségekre egyes területeken, és ezek megfelelő kezelésére külön figyelmet kell fordítani, egyebek között szociális hatásvizsgálat készítésével.

A gazdasági válság és a munkanélküliség összefüggéseire vonatkozóan úgy vélekedett, a tartós rendezéshez az utóbbi belső szerkezetének megváltoztatására kell törekedni. Kitért a biztosjelölt az öregedő társadalom, illetve a nyugdíjak problémakörére is, jelezve, hogy az új bizottság úgynevezett zöld könyvet, vitaindító javaslatcsomagot tesz majd közzé a témában. A gyermekszegénység és az ifjúsági munkanélküliség enyhítésével kapcsolatban a biztosjelölt elmondta, hogy külön figyelmet szentel rájuk munkája során, ugyanakkor egyes EP-képviselők kevesellték a konkrétumokat most ismertetett elképzeléseiben ezen a területen.