Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem csak a növekedés számít

2010.01.13. 19:30
Az európai gazdasági növekedés biztosítása és új munkahelyek megteremtése mellett társadalmi szolidaritásra is szükség van ahhoz, hogy az unió elő tudja mozdítani lakosainak jólétét - hangsúlyozta Andor László magyar EU-biztosjelölt szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága előtti meghallgatásán.

A gazdasági válság fő terheit a legrosszabb szociális helyzetben levők, a leggyengébbek viselik - figyelmeztetett a magyar pénzügyi szakember, akit Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt az EU-biztosi tisztségre. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárcát szánja Andornak a testületben. Ehhez a portfólióhoz tartoznak az úgynevezett "társadalmi befogadással" kapcsolatos kérdések is.

A magyar biztosjelölt az EP-képviselők előzetesen feltett kérdéseire adott válaszában egyebek közt azt írta: biztosként minden tőle telhetőt meg kíván tenni a munkanélküliség emelkedésének megállítása érdekében. Meghallgatásán az azonnali lépések szükségességét hangsúlyozta e cél érdekében. A legsebezhetőbb, legtöbb szolidaritást igénylő társadalmi rétegek közül kiemelte többek közt a romákat, a nyugdíjasokat, a csökkent munkaképességűeket, a hátrányos helyzetű térségek lakóit. Andor szerint "tisztességesebb, fenntarthatóbb, valamint szélesebb részvételt feltételező Európára" van szükség.

Alacsony munkanélküliség vagy kiterjedt szociális rendszer?

Bokros Lajos, az MDF színeiben a meghallgatáson azt vetette fel, hogy a foglalkoztatás- és a szociálpolitika ellentmondásba is kerülhet egymással, amikor például a szociálpolitika csak a munkahelymegőrzést támogatja, új munkahelyek teremtését nem. Andor szerint bizonyos esetekben ilyen ellentmondás felmerülhet, de makroszinten ez a probléma nem valós. Tapasztalatok mutatják - mondta -, hogy kiterjedt szociális rendszer jól tud működni alacsony munkanélküliség mellett. Az a lényeg - tette hozzá -, hogy a vállalkozások ne a munkaerőköltségek lenyomásában versenyezzenek egymással.

A szocialista Göncz Kinga azt kérdezte, mely rétegeknek jelenthet segítséget a mikrohitelezési program. Válaszában Andor visszautalt a legnehezebb szociális helyzetben lévőkre, azokra, akiknek mikrohitel-konstrukció hiányában semmi esélyük nem lenne arra, hogy vállalkozásba kezdjenek.

Romákkal kapcsolatos elképzelések

Érdeklődtek a képviselők a jelöltnek a romákkal kapcsolatos elképzeléseiről is. Andor László fontos vívmánynak nevezte, hogy a romapolitikát az elmúlt években sikerült európai szintre emelni, és kilátásba helyezte, hogy az új bizottság további lépések lehetőségét, újabb eszközöket keres majd ezen a területen. A fideszes Járóka Lívia azt vetette fel, hogy Maros Sefcovic, az intézményközi kapcsolatok és az igazgatási terület szlovák EU-biztosjelöltje korábban tett olyan kijelentést, miszerint a romák visszaélnek a jóléti rendszerrel. Andor leszögezte: nem kommentálja jelölttársa kijelentését, mielőtt vele nem beszél erről. A maga véleményeként megerősítette, hogy a romák talán a legsérülékenyebb társadalmi csoportot jelentik, és nem csupán a rossz körülmények, hanem kirekesztésből fakadó hátrányok is sújtják őket.

Túlzó aggodalmak

Egy német képviselő arról érdeklődött a magyar jelöltnél, hogyan látja a nyugat-európai EU-tagországok kelet-európai munkaerőt korlátozó intézkedéseinek helyzetét. Andor úgy ítélte meg, a korlátozások bevezetését megelőző aggodalmak túlzónak bizonyultak. Hozzátette: a korlátok teljes felszámoláskor számítani kell helyi feszültségekre egyes területeken, és ezek megfelelő kezelésére külön figyelmet kell fordítani, egyebek között szociális hatásvizsgálat készítésével.

A gazdasági válság és a munkanélküliség összefüggéseire vonatkozóan úgy vélekedett, a tartós rendezéshez az utóbbi belső szerkezetének megváltoztatására kell törekedni. Kitért a biztosjelölt az öregedő társadalom, illetve a nyugdíjak problémakörére is, jelezve, hogy az új bizottság úgynevezett zöld könyvet, vitaindító javaslatcsomagot tesz majd közzé a témában. A gyermekszegénység és az ifjúsági munkanélküliség enyhítésével kapcsolatban a biztosjelölt elmondta, hogy külön figyelmet szentel rájuk munkája során, ugyanakkor egyes EP-képviselők kevesellték a konkrétumokat most ismertetett elképzeléseiben ezen a területen.