Benedek
-5 °C
5 °C

Útlevél nélkül utazhatunk Szerbiába

2010.05.28. 17:26
A szerb kormány pénteken úgy döntött, hogy az Európai Unió (EU) tagországai, valamint Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai útlevél nélkül, érvényes személyi igazolvány birtokában is Szerbia területére léphetnek - jelentette be Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

A gesztus további bizonyítéka annak, hogy Szerbia elkötelezett híve az EU-integráció elmélyítésének - értékelte a lépést Ivica Dacic szerb belügyminiszter az ülés előtt. A döntés szavai szerint a kölcsönös bizalmat fogja erősíteni, és pozitív visszhangja lesz majd az Európai Unió országainak vezetése és lakossága körében.

December közepe óta szerb állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unió országaiba.

Az AFP úgy tudja, hogy a könnyítés nyáron lép életbe. A francia hírügynökség emlékeztet rá, hogy Szerbia április közepén egyszer már engedélyezte az EU-országok állampolgárainak, hogy személyi igazolvánnyal keresztülutazzanak az országon. Az AFP megjegyezte, hogy Szerbia fontos tranzitútvonala a Nyugat-Európából személygépkocsival vagy busszal Görögországba és Törökországba tartó turistáknak.