Ágnes
-1 °C
2 °C

Felforgatták az Európai Parlament ülését

2010.07.08. 21:00
Több képviselő is bekiabálással zavarta meg a halászati vitát az EP ülésén, amiért több felszólaló is kénytelen volt lerövidíteni beszédét. Az ülést megzavarók már indultak volna a repülőjükhöz, hogy minél előbb hazaérhessenek.

Meglehetősen rossz képet alakított ki magáról az Európai Parlament csütörtökön, amikor néhány száz képviselő hangoskodása megzavarta a halászatról szóló, elhúzódó vitát, jelentette az AFP francia hírügynökség.

A halászati napirendi pont elején még alig lézengett néhány ember a padsorokban, majd lassan kezdett megtelni az ülésterem. A nap közepén esedékes, az európai uniós banki adatok átadásáról és az európai diplomáciai szolgálatról tartandó szavazást végül már mintegy 640 képviselő várta türelmetlenül. (A Európai Parlament szabályai szerint a képviselők annak alapján kapják napidíjukat, hogy jelen vannak-e a szavazás pillanatában.)

A becsődülő tömeg zsivaja miatt Karel De Gucht kereskedelmi biztos inkább bele sem kezdett mondandójába, és kollégája, a halászati ügyekért felelős Maria Damanaki is a lehető legrövidebben reagált a felszólalt képviselőknek.

"Ebben a teremben vannak emberek, akiknek el kell érniük a repülőgépüket" - szólt bele a vitába keresetlen őszinteséggel Robert Atkins konzervatív brit politikus, kérve, hogy "valaki most már intézkedjen".

"Gyalázat, ami itt megy, másra sem gondolnak, csak arra, hogy minél gyorsabban szavazzanak, aztán hazamehessenek" - méltatlankodott a halászatról szóló vita alapját képező jelentés szerzője, a francia Alain Cadec. "Botrányos, ahogy a képviselők viselkednek ebben az ülésteremben, ilyesmi a világ semelyik másik parlamentjében nem szokott előfordulni" - mondta felháborodva az ír Pat the Cope Gallagher. A parlament elnöke, Jerzy Buzek viszont egy szóval sem reagált a történtekre.

Az Európai Parlament szokásos havi strasbourgi ülésszaka egyébként hivatalosan  csütörtökönként délután ötig tart, de sok politikus már délben elhagyja a francia várost. A képviselők - akiknek többsége ódzkodik attól, hogy az elzászi fővárosban ülésezzen - a múltban már így is lerövidítették az eredetileg egyhetesnek szánt kötelező strasbourgi ülésszakot, amikor úgy döntöttek, hogy péntekenként már nem üléseznek.