Piroska
-2 °C
5 °C

Nagy jogi portált hozott létre az EU

2010.07.20. 17:27
Internetes oldalt hozott létre az EU a jogi ügyek közötti eligazodás megkönnyítésére. Az évi kétszázezer euróból fenntartott Európai Igazságügyi Portál a polgároknak, vállalkozóknak, jogi szakembereknek és a bírói szerveknek egyaránt segítséget nyújt a határokon átívelő jogi esetekben.

A jogi ügyleteket 22 nyelvre fordították le, egyedül az ír nyelv tolmácsolása hiányzik, azonban ennek a feldolgozására is hamarosan sor kerül.

Becslések szerint jelenleg mintegy tízmillió uniós állampolgár bonyolódik határokat átlépő jogi problémákba. A belső piaccal és a nemzetközi szállítással foglalkozó vállalkozók esetében ez az oldal különösen fontos, mert ők gyakran szembesülnek azzal, hogy a 27 tagállamban 27-féle jogszabály érvényes.

A szájt ötlete már 2007 első felében felmerült, ám akkor még az EU német soros elnöksége azt megfontolásra visszaküldte. Nem találták elég egyszerűnek és érthetőnek ahhoz, hogy az összes érintett számára világos legyen.

Az oldalon elérhető információk nagy része a világháló más webhelyein is megtalálható. A portál összegyűjti a releváns oldalak linkjeit.

A természetesen magyarul is elérhető Európai igazságügyi portál elsősorban alapvető információkat tartalmaz az európai jogról és az egyes tagállamok jogrendszereiről. Összesen 12 ezer oldal közelíthető meg innen. 2013-ra egy sor gyakorlati funkciót fognak a portálhoz fűzni, például telefonkönyvek, végrendeleti adatok is elérhetők lesznek innen.

Az oldalt az Európai Bizottság üzemelteti. A portál felállítása 1,5 millió euróba került, és az évi üzemeltetése 200 ezer eurót jelent. Ehhez jön még lefordított oldalanként 35 euró. A portál használata emellett ingyenes, de megtalálhatók rajta a további országok díjköteles linkjei is.