Edina
-12 °C
-3 °C

Martonyi: Teljesítjük a hiánycélokat

2010.09.13. 20:35
Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben elmondta, hogy Magyarország tartani fogja az idei és jövő évi hiánycélt, és az EU-elnökség követelményeinek is megfelel majd.

Magyarország elkötelezett amellett, hogy tartani fogja idén a 3,8 százalékos, jövőre pedig a 3 százalékos költségvetési hiánycélt, erősítette meg Martonyi János Brüsszelben. Magyarország emellett tökéletesen meg fog felelni a jövő év első felében esedékes EU-elnöksége ellátásához kapcsolódó követelményeknek, mondta.

A miniszterek meghallgatták Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének a tájékoztatóját annak a pénzügyminiszteri munkacsoportnak az eddigi munkájáról, amely a tagállamok gazdaságpolitikájának a szorosabb összehangolását tűzte ki célul.

Az összehangolásban a közös céloktól eltérés megelőzését, szükség esetén a kiigazítást, illetve akár a szankcionálást szolgáló intézkedések is szerepelnek. A prevenciós-korrekciós-szankciós rendszernek a jövő év január 1-jétől kellene működnie, és addig meg kell teremteni az ehhez szükséges világos jogi alapokat. A magyar miniszter hangsúlyozta, hogy a szóba jöhető szankciók egyelőre csak az eurózóna országait érintenék.

Az euróövezeten kívüli országok esetében uniós források szerint ma még csak egyetlen olyan eszköz alkalmazása jöhet szóba, amely hátránnyal sújtja a közös célkitűzéseket nem teljesítő országokat, ez pedig az úgynevezett kohéziós, vagyis felzárkóztatási alapok folyósításának a felfüggesztése.

A gazdaságpolitikai összehangolásról egyeztető pénzügyminiszteri munkacsoport előzetes jelentését csütörtökön a tagországok csúcsvezetői is meg fogják hallgatni, de az átfogó értékelés nem most, hanem majd csak az október végén esedékes, következő EU-csúcson várható.